15 C
Sarajevo
30.09.2024

Počinje suđenje Marine Le Pen zbog pronevjere europskih sredstava

Marine Le Pen, dugogodišnjoj čelnici francuske krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje (RN), danas se sudi pred pariškim krivičnim sudom skupa s još 26 osoba i samom RN zbog navodne pronevjere sredstava Europske unije.

Počinjući skoro desetljeće nakon početka inicijalnih istraga, suđenje potencijalno dovodi Le Pen u opasnost od zabrane obavljanja javne dužnosti do deset godina zbog optužbi koje poriče.

Le Pen, koja dugo radi na poboljšanju imidža svoje stranke, izgubila je od Emmanuela Macrona u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora 2017. i 2022. Općenito je smatraju kao favorita u sljedećem krugu 2027.

- OGLAS -

Stranački zvaničnici i zaposlenici, bivši zastupnici i pomoćnici u parlamentu optuženi su da su koristili novac namijenjen za rad u Europskom parlamentu za plaćanje osoblja koje je radilo za RN, koji se u to vrijeme zvao Nacionalni front.

Europski parlament procijenio je štetu na 3,5 miliona eura, saopćio je pravni zastupnik.

- Advertisement -

Stranka Le Pen, koja sjedi s glavnom grupom euroskeptičnih i nacionalističkih stranaka u Europskom parlamentu i zalaže se za politiku “Francuska prije svega” o pitanjima od imigracije, energetskih tržišta i poljoprivrede, negira optužbe.

Ako budu proglašeni krivim, Le Pen i ostali optuženici mogli bi se suočiti s potencijalnom zatvorskom kaznom do deset godina i novčanom kaznom od milion eura. Osim toga, oni poput Le Pen koji su bili izabrani zvaničnici u vrijeme navodnih prestupa riskiraju zabranu obavljanja javne dužnosti do deset godina. Oni koji nisu izabrani dužnosnici mogu dobiti zabranu do pet godina.

Ured državnog tužioca u Parizu pokrenuo je istragu 2016. godine, podstaknutu izvještajem predsjednika Europskog parlamenta francuskom ministru pravosuđa, nakon čega je uslijedila policijska istraga, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA