11 C
Sarajevo
24.10.2024

Pojavljuju se prvi snimci: Turci počeli s odmazdom, napadaju položaje PKK u Iraku i Siriji

Turska je raketama pogodila lokacije povezane sa kurdskom militantnom grupom Radnička partija Kurdistana (PKK) u sjevernom Iraku i sjevernoj Siriji nakon terorističkog napada u Ankari, saopćilo je jučer Ministarstvo odbrane.

“Izvedena je vazdušna operacija protiv terorističkih ciljeva na sjeveru Iraka i Sirije i uspješno su uništene ukupno 32 mete terorista” – navodi se u saopćenju Ministarstva i dodaje da se operacije nastavljaju.

Počinioci napada u Ankari najvjerovatnije su članovi u Turskoj zabranjene PKK, rekao je ranije ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Objekti Turske vazduhoplovne industrije (TAI) u Ankari našli su se juče na meti terorističkog napada u kojem je poginulo pet, a ranjene su 22 osobe.

Dvoje terorista koji su izvršili napad, od kojih je jedna bila ženska osoba, eliminisano je, saopćio je Jerlikaja. Nijedna grupa, za sada, nije preuzela odgovornost za taj napad.

- Advertisement -

Potpredsjednik Turske Dževdet Jilmaz rekao je da su četiri žrtve zaposleni u TAI, dok je peta žrtva vozač taksija, prenosi BBC.

Lokalni mediji su ranije izvijestili da su napadači ubili taksistu, a zatim njegovim automobilom izveli napad.

Eksplozija se dogodila u vrijeme smjene, kada su zaposleni upućeni u skloništa. Među povrijeđenima je i sedam pripadnika specijalnih snaga, rekao je Jerlikaja.

PKK je zabranjena organizacija u Turskoj, SAD i Velikoj Britaniji, a protiv turske države se bori od 1980-ih zahtijevajući veća prava za značajnu kurdsku manjinu u toj zemlji.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji se nalazi u Rusiji na samitu BRIKS-a, osudio je teroristički napad tokom sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, u televizijskom obraćanju. Kasnije je Erdogan na mreži X objavio saopćenje, u kojem navodi da su bezbjednosne snage reagovale brzo i neutralisale prijetnju, uz poruku da nijedna teroristička organizacija koja uzima na nišan bezbjednost Turske neće moći da postigne svoje ciljeve.

Turske vlasti su naložile medijima da ne iznose detalje u vezi sa napadom i upozorile da će sve fotografije i snimci u vezi sa incidentom biti uklonjeni sa društvenih mreža.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA