21 C
Sarajevo
27.09.2024

Poskupljuje omiljeni napitak Bosanaca i Hercegovaca: Cijene su na najvišoj vrijednosti u posljednjih 13 godina

Zbog rasta cijene sirove kafe na svjetskim berzama, ali i zbog manjka na tržištu, i u Bosni i Hercegovini se očekuju više cijene omiljenog napitka bh. stanovnika, ističu naši sagovornici i dodaju da će od oktobra pola kilograma kafe koštati od 11 do 11,5 maraka.

Naime, kako je za “Nezavisne novine” rekao Momčilo Banjac, direktor pržionice kafe iz Gradiške, cijene sirove kafe na berzi u proteklom periodu išle su naviše i pred njima je turbulentno vrijeme, te da tona sirove kafe sada košta 5.000 dolara.

“Sirove kafe nema na tržištu zbog suša koje su pogodile Brazil, a cijena je veoma visoka. Svi proizvođači u RS su za naredni period najavili poskupljenje za 10 odsto”, kazao je Banjac i dodao, ukoliko se nastavi ovakva situacija sa kafom, da se može očekivati dodatni skok cijena.

- OGLAS -

“U narednim danima, odnosno od oktobra, očekuje se da pola kilograma kafe dostigne cijenu od 11 do 11,5 maraka, zavisno od proizvođača”, ističe Banjac.

Mitar Samardžija, direktor  multinacionalne kompanije za preradu kafe, kazao je za “Nezavisne novine” da očekuje u narednom mjesecu da cijena kafe od pola kilograma dostigne nivo od 11 do 11,5 maraka, ali i da se cijena kafe određuju pod uticajem mnogih faktora.

- Advertisement -

“Uključujući ponudu i potražnju, vremenske prilike i špekulacije na tržištu, a za proizvođače kafe, troškove proizvodnje, radne snage i transporta, sve to igra značajnu ulogu u određivanju cijena kafe”, kazao je Samardžija.

Kako kaže, pored ovih faktora, pandemija, geopolitička previranja, uključujući i aktuelne ratove, doprinijeli su tome da je od početka pandemije virusa korona do danas cijena sirove kafe doživjele astronomski rast, a ključni faktori koji su doprinijeli ovom trendu bili su povezani prije svega s poremećajima u lancima snabdijevanja.

“Mjere zatvaranja i ograničenja putovanja usporile su transport kafe iz zemalja proizvođača do potrošačkih tržišta, što je izazvalo zastoje i povećalo troškove. Dodatno, pandemija je uticala na dostupnost radne snage u industriji kafe, ograničavajući kapacitete za berbu i obradu. Smanjena radna snaga u ključnim fazama proizvodnje i distribucije dovela je do kašnjenja i smanjenja u isporuci, što je imalo direktan uticaj na cijene”, kaže Samardžija.

Dragan Grbić, glavni pržioničar u jednoj kompaniji ističe za “Nezavisne novine” da cijene sirove kafe prestižu svjetske rekorde.

“Potražnja je velika te proizvođači kafe nemaju te količine koja se traži i samim tim povećavaju se cijene kako bi oni preživjeli”, kazao je Grbić.

Pojasnio je da će se to odraziti i na domaće tržište, gdje će, kako kaže Grbić, doći do skoka cijene kafe.

“Moraće se podizati cijene i to bukvalno minimalno, samo da bi proizvođači mogli da ‘prežive’. Mislim da bi realne cijene nas proizvođača trebalo da budu da pola kilograma kafe košta oko 12 maraka”, kazao je Grbić.

Kako je rekao, i pored visokih cijena kafe ne smatra da će se bh. građani odreći ovog napitka.

Da u ugostiteljskim objektima neće doći do skoka cijena kafe, barem do proljeća, potvrdio je Goran Kurtinović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeca”.

“Sad u jesenjem i zimskom periodu smanjuje se i broj prodatih kafa, jer ne rade bašte”, kazao je Kurtinović.

Podsjetimo, Međunarodna organizacija za kafu je nedavno saopštila da su cijene kafe u porastu u posljednje vrijeme i na najvišoj su vrijednosti u posljednjih 13 godina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA