14 C
Sarajevo
27.07.2024

Predstavnik Srbije “prozvao” Konakovića u UN-u: Otkrio je istinsku namjeru rezolucije

“Neprimjerena izjave ministra vanjskih poslova BiH da ‘ovakva Srbija zaslužuje prezir’ i da će ‘tražiti nadoknadu i reviziju presude’ otkrivaju istinsku namjeru koja stoji iza rezolucije”, kazao je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija srbijanski otpravnik poslova i jedan do predstavnika te države u UN-u Saša Mart.

“Nažalost, situacija u Bosni i Hercegovini je daleko od stabilne. Srbija pridaje veliku pažnju nejgovanju dobrosusjedskih odnosa, to je naš trajni prioritet. BiH je naš prirodni i blizak partner. Stoga pridajemo veliku važnost stabilnosti i prosperitetu u BiH”, kazao je Mart.

On je naglasio kako Srbija poštuje Dejtonski sporazum i podržava BiH kao jednu državu sa dva entiteta i tri naroda. “Srbija se protivi rješenjima koja se nameću bez konsenzusa”, kazao je Mart, te nastavio:

- OGLAS -

“Svi znate da je nekoliko država članica UN-a dostavilo nacrt rezolucije o Srebrenici. Nažalost, nacrt je dostavljen bez prethodnog dijaloga i neophodnog sporazum, suprotno Deytonu i zakonu. Ovu inicijativu su pokrenuli pojedinici, nezakonita je, bez odluke Predsjedništva i takvi jednostrani potezi ne pridonose procesu pomirenja u BiH”.

Mart je ocijenio kako za takvu rezolucije treba “postići konsenzus unutar BiH”. Također, pred Vijećem sigurnosti kritikovao je šefa bh. diplomatije Elmedina Konakovića zaključivši kako je otkrio “istinsku svrhu” rezolucije.

- Advertisement -

“Neprimjerena izjave ministra vanjskih poslova BiH da ‘ovakva Srbija zaslužuje prezir’ i da će ‘tražiti nadoknadu i reviziju presude’ otkrivaju istinsku namjeru koja stoji iza rezolucije. To ne doprinosi stabilnosti u regiji. Nedavno pismo ambasadora Lagumdžije upućeno svim članicama UN-a je ilustrativan primjer”, kazao je Mart.

Zaključio je kako je dijalog jedini način koj ivodi do rješenja i da moramo razgovarati i kada se ne slažemo.

“Kako će doći do pomirenja bez Srba”, pitao je srbijanski otpravnik poslova dodavši da samo “sporazum između Bošnjaka, Srba i Hrvata može doprinijeti trajnom miru u BiH”.

Na kraju svoga obraćanja pred Vijećem sigurnosti kazao je kako je Srbije osudila zločin u Srebrenici i da su “dva predsjednika odala počast žrtvama u Potočarima”.

“Mi snažno osuđujemo sve zločine počinjene u BiH i osuđujemo najgnusniji zločin u Srebrenici nad bošnjačkim stanovništvom. Ne možemo vratiti žrtve rata, ali možemo osuditi sve zločine i da pred lice pravde izvedemo počinioce tih nedjela”, kazao je Mart.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA