13.8 C
Sarajevo
19.09.2024

Premijer Poljske planira proglasiti stanje prirodne katastrofe zbog poplava

Premijer Poljske Donald Tusk objavio je u nedjelju da vlada planira proglasiti stanje prirodne katastrofe zbog poplava koje su pogodile jugozapadne provincije te zemlje, prenosi Anadolu.

“Zadužio sam Vijeće ministara da pripremi uredbu” – napisao je Tusk na platformi X u nedjelju navečer.

Dodao je da bi stanje prirodne katastrofe bilo proglašeno ako to zatraži regionalna vlast, jer se time ublažavaju posljedice elementarnih nepogoda ili tehničkih kvarova koji se dešavaju u takvim situacijama.

- OGLAS -

Do sada su najmanje dvije osobe poginule u Poljskoj nakon što su poplave tokom vikenda zahvatile jugozapadne oblasti.

Prva žrtva je bila u okrugu Klodzko, koji je Tusk opisao kao najteže pogođeno područje. Druga nesreća se dogodila u pokrajini Slaskie.

- Advertisement -

“Situacija je zaista dramatična” – rekao je Tusk u nedjelju ujutro nakon sastanka u Klodzku.

Mobilizirane su službe hitne pomoći, vatrogasci i vojno osoblje, a helikopteri su poslani u provinciju Opolskie da spasu stanovnike koji su zaglavljeni na krovovima.

Nevrijeme sa velikim padavinama i poplavama pogodilo je nekoliko evropskih zemalja, uključujući Češku, Austriju, Poljsku, Rumuniju i Mađarsku.

Najmanje petoro ljudi pronađeno je mrtvo u istočnoj Rumuniji nakon olujnog nevremena koje je izazvalo kišu bez presedana, ostavivši stotine zarobljenih u poplavljenim područjima, saopćile su službe za hitne slučajeve.

U Austriji je smrtno stradao vatrogasac, a pokrajina Donja Austrija proglašena je područjem katastrofe. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA