10 C
Sarajevo
18.05.2024

Premijer Škotske pozvao Veliku Britaniju da obustavi prodaju oružja Izraelu

Premijer Škotske Humza Yousaf pozvao je vladu Velike Britanije da obustavi prodaju oružja Izraelu, usred sve veće zabrinutosti da bi prijenos oružja i municije mogao kršiti međunarodno humanitarno pravo.

U predstojećem ekskluzivnom intervjuu za Middle East Eye, Yousaf je rekao da su scene koje se odvijaju širom opkoljenog Pojasa Gaze, gdje je cjelokupno stanovništvo od 2,3 miliona ljudi u neposrednoj opasnosti od gladi, naglasile potrebu da se suspenduju izvozne dozvole u Izrael.

“Vlada Ujedinjenog Kraljevstva mora prestati s naoružavanjem Izraela”, rekao je Yousaf, vođa Škotske nacionalne partije (SNP), za MEE-ovu seriju Real Talk.

- OGLAS -

“Oni sada moraju prestati s naoružavanjem Izraela. Ne mogu biti jasniji oko toga.

“S obzirom na neke od groznih scena koje smo vidjeli, a koje su nesumnjivo kršenje humanitarnog prava – bilo da se radi o strijeljanju nevinih civila koji mašu bijelim zastavama, da li se radi o bombardovanju izbjegličkih kampova, da li je u pitanju bombardiranje škola, bilo da je to činjenica da znamo da su desetine hiljada nevinih žena i djece ubijene – kakvo je moguće opravdanje da se obezbijedi oružje vojsci i vladi koja je odgovorna za tako flagrantno kršenje humanitarnog prava?” naveo je.

- Advertisement -

Velika Britanija je od maja 2015. licencirala vojni izvoz u Izrael u vrijednosti od najmanje 472 miliona funti (598 miliona dolara), prema analizi vladinih podataka o izvozu od strane Campaign Against Arms Trade (Caat), grupe za pritisak sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu koja traži okončanje globalne trgovina oružjem.

Prema Caatovim riječima, britanske kompanije su obezbijedile oko 15 posto komponenti potrebnih za borbeni avion F35 stelt koji je Izrael koristio za bombardovanje Gaze.

Prema vladinim kriterijumima za izvoz oružja, Ujedinjeno Kraljevstvo ima obavezu da suspenduje dozvole za izvoz oružja ako utvrdi da postoji jasan rizik da bi se britansko oružje moglo koristiti u takvim kršenjima.

“Moja stranka će razmotriti šta još možemo učiniti da pokušamo da izvršimo pritisak na vladu Ujedinjenog Kraljevstva”, rekao je Yousaf. “Ne vidim opravdanje za naoružavanje izraelske vlade s obzirom na razaranja koje smo već vidjeli.”

Yousafov poziv dolazi samo dan nakon što je grupa stručnjaka UN-a također rekla da bi “svaki transfer oružja ili municije u Izrael koji bi se koristio u Gazi vjerovatno predstavljao kršenje međunarodnog prava”.

“Sve države moraju ‘osigurati poštovanje’ međunarodnog humanitarnog prava od strane strana u oružanom sukobu, kako to zahtijevaju Ženevske konvencije iz 1949. i međunarodno običajno pravo”, rekli su stručnjaci.

Najmanje 29.600 Palestinaca, uključujući više od 13.000 djece, ubijeno je, a 69.000 ranjeno otkako je Izrael objavio rat osiromašenoj teritoriji nakon napada 7. oktobra.

Ranije ovog mjeseca, i Španija i Belgija objavile su da pauziraju prodaju oružja Izraelu zbog zabrinutosti zbog sve većeg broja poginulih civila u Gazi.

Od sredine oktobra, SNP, koji ima 63 od 129 mjesta u škotskom parlamentu i 43 od 59 škotskih mjesta u Donjem domu, više puta je pozivao na hitan prekid vatre u Gazi.

Opoziciona Laburistička stranka pozvala je u utorak prvi put na “trenutni humanitarni prekid vatre”, uoči haotičnog glasanja o prekidu vatre u Gazi u srijedu.

Vlada i SNP osudili su predsjednicu Lindsay Hoylea zbog njegove odluke da ignorira presedan i dozvoli glasanje koje je pomoglo Laburističkoj stranci – za koju se pretpostavlja da će pobijediti na nacionalnim izborima kasnije ove godine – da izbjegne pobunu velikih razmjera među svojim zakonodavcima zbog svog stava o izraelskom ratu u Gazi.

Lider laburista Keir Starmer, koji je u početku dao punu podršku Izraelu dok je krenuo u svoj rat, pod sve je većim pritiskom laburističkih poslanika i članova stranke da pomognu u okončanju krvoprolića.

Nedavna istraživanja su pokazala da se stav javnosti mijenja. 66 posto Britanaca sada podržava pozive na prekid vatre.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA