10.5 C
Sarajevo
29.09.2024

Propalestinski protesti ispred britanske vojne baze na Kipru

Propalestinski aktivisti protestvovali su u nedjelju pred kapijom britanske zrakoplovne baze Akrotirija na Kipru, optužujući Britaniju da nudi prešutnu podršku tekućim operacijama Izraela u Gazi i drugdje.

Uzvikujući “Napolje s bazama smrti” nekoliko stotina ljudi sa palestinskim i kiparskim zastavama mirno je protestvavalo ispred zaključanih kapija najveće britanske institucije na Bliskom istoku.

Britanija je prošle sedmice poslala dodatne trupe na Kipar kako bi mogla pomoći u slučaju potencijalne evakuacije državljana zarobljenih u Libanu, koji se povlači od salve izraelskih zračnih napada koji su kulminirali ubistvom lidera Hezbolaha Sayyed Hassana Nasrallaha u petak navečer.

- OGLAS -
Peace activists demonstrate against the escalating crisis in the Middle East, outside RAF Akrotiri, a British military base in Cyprus, near the city of Limassol, Cyprus September 29, 2024. REUTERS/Elias Marcou

Velika Britanija ima dvije vojne baze na Kipru, bivšoj britanskoj koloniji. Kraljevska zrakoplovna baza Akrotiri je u prošlosti korišten kao polazna tačka za zračne napade na Huti snage u Jemenu u znak odmazde za napade na brodove na Crvenom moru za koje grupa koju podržava Iran kaže da je odgovor na rat u Gazi.

“Ovo je pitanje nezavisnosti i suvereniteta Kipra”, rekao je Peter Iosif, član Kiparskog mirovnog vijeća, organizator nedjeljnih demonstracija. “U ovom trenutku postaje još očiglednije kako britanske baze djeluju protiv volje naroda Kipra”, rekao je on.

- Advertisement -

U odgovoru na proteste, portparol britanske baze rekao je: “Nijedan let britanskih zrakoplovnih snaga nije prevezao smrtonosni teret izraelskim odbrambenim snagama.”

“Pored toga, standardna je praksa da Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva rutinski odobrava zahtjeve za ograničeni broj saveznika i partnera za pristup britanskim zračnim bazama. Takva aktivnost mora biti u skladu s politikom UK-a samo za evakuaciju i humanitarne svrhe,” prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA