15.5 C
Sarajevo
04.10.2024

Putin poručio Abbasu: “Činimo sve da podržimo Palestinu”

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, koji trenutno boravi u posjeti Rusiji. Ruska državna novinska agencija TASS saopštila je da je Putin srdačno pozdravio Abbasa i naglasio “duboke veze” te dvije zemlje.

“Svi znaju da danas, nažalost, Rusija mora da brani svoje interese, da štiti svoj narod sa oružjem, ali ono što se dešava na Bliskom istoku, ono što se dešava u Palestini sigurno ne prolazi nezapaženo s naše strane”, rekao je Putin, kako izvještava Tass, a prenosi Al Jazeera.

“Zabrinuti smo prije svega zbog gubitaka civila. Činimo sve… da podržimo Palestinu i palestinski narod”, dodao je on.

- OGLAS -

Ruski predsjednik je također naglasio posvećenost Rusije stvaranju “potpune palestinske države”, što je istakao kao neophodno za dugoročni mir u regionu.

Kako navodi Al Jazeera, ovo je prvi susret između Abbasa i Putina licem u lice od 2021. godine, a očekuje se da će razgovarati o izraelskom ratu u Gazi.

- Advertisement -

Kremlj je održavao odnose i s Izraelom i s Palestinom, ali stručnjaci kažu da je njegov stvarni utjecaj na sukob ograničen i da je sastanak više simbolične prirode.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA