25 C
Sarajevo
07.07.2024

Putin talibansku upravu u Afganistanu naziva ”saveznikom” Rusije u borbi protiv terorizma

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je nazvao talibanski pokret, koji vlada Afganistanom, “saveznikom” u borbi protiv terorizma.

Govoreći na brifingu za novinare u Astani, u Kazahstanu, Putin je priznao da se Afganistan suočava s problemima koji zahtijevaju “stalnu pažnju” i Rusije i međunarodne zajednice.

“Općenito, moramo poći od činjenice da talibani kontroliraju vlast u zemlji. U tom smislu, talibani su svakako naši saveznici u borbi protiv terorizma, jer svaka aktualna vlada brine o stabilnosti svoje administracije i države kojom upravlja” – rekao je Putin.

- OGLAS -

Ruski čelnik istaknuo je da je Moskva primila signale od talibana koji pokazuju njihovu spremnost na saradnju u borbi protiv terorizma.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Putin je isključio mogućnost proglašenja prekida vatre prije potpisivanja mirovnog sporazuma. Istaknuo je da je Rusija više puta jednostrano proglašavala prekide vatre, ali je Ukrajina iskoristila te prilike za jačanje svojih pozicija, a ne za mirovne pregovore, prenosi Anadolija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA