14 C
Sarajevo
19.05.2024

Putin u utorak polaže zakletvu za peti predsjednički mandat

Inauguracija ruskog predsjednika Vladimira Putina biće održana u utorak, 7. maja u Moskvi.

Ceremonija, koja je planirana da se održi u Kremlju, zvanično će označiti početak petog šestogodišnjeg mandata Putina, koji je osvojio 87,28 posto glasova na predsjedničkim izborima održanim u martu ove godine.

Nakon ceremonije inauguracije, sadašnja ruska vlada će podnijeti ostavku, a nova vlada će stupiti na dužnost uz odobrenje parlamenta zemlje, u skladu sa ustavnim amandmanom donesenim 2020. godine.

- OGLAS -

Putin će predstaviti svog kandidata za premijera ruskoj Dumi, donjem domu parlamenta zemlje.

Iako parlament ima moć da prihvati ili odbije kandidata, Putin će moći direktno da imenuje premijera bez potrebe za odobrenjem parlamenta ako poslanici tri puta odbiju kandidata.

- Advertisement -

U tom slučaju Putin će imati i pravo da raspusti parlament i održi nove parlamentarne izbore.

Prema pisanju lokalnih medija, aktuelni premijer Mihail Mišustin će vjerovatno biti ponovo imenovan jer ga se naširoko smatra uspješnim šefom vlade. uprkos tekućem ratu između Rusije i Ukrajine i kasnijim ekonomskim sankcijama Zapada.

Putin će direktno imenovati ministre vanjskih poslova, odbrane, pravde, vanrednih situacija i unutrašnjih poslova zemlje u konsultaciji sa Vijećem Federacije, gornjim domom ruskog parlamenta.

Navodi se da će sadašnji ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i ministar odbrane Sergej Šojgu zadržati svoje funkcije, a promjene se ne očekuju ni u ministarstvima ekonomije i finansija.

Međutim, zbog kritika javnosti u pogledu politike obrazovanja, sporta i kulture moglo bi doći do promjena u resornim ministarstvima, a postoji i mogućnost formiranja Ministarstva za mlade.

Na osnovu ruskog zakona, proces imenovanja vlade može trajati najkasnije do 20. maja, ali se predviđa da će lista kandidata za premijera i Vijeće ministara biti predstavljena parlamentu odmah nakon ceremonije inauguracije, prenosi Anadolu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA