15 C
Sarajevo
29.09.2024

Brnabić: Zastrašujuća revizija historije u Hrvatskoj

“Ta revizija povijesti koja se dešava u Hrvatskoj je zastrašujuća i ne samo za Srbiju i regiju već za cijelu Europu, i to je problem koji nadilazi Srbiju, to je problem EU”, rekla je Brnabić za N1, prenosi Hina.

Kazala je kako je sve više incidenata u Hrvatskoj, napada na, kako je rekla, malo preostalih Srba.

U najnovijem incidentu kada je hrvatska policija u subotu zabranila ulazak u Hrvatsku izaslanstvu srbijanske vojske koje je nenajavljeno i s odorama namjeravalo odati počast Srbima ubijenim u ustaškom logoru u Jasenovcu Brnabić ne vidi ništa problematično.

- OGLAS -

“To ne doprinosi odnosima, šta god Srbija uradi, Hrvatska na to gleda kao na provokaciju. Legitimno je da pošalješ izaslanstvo da oda počast žrtvama na jednom od najvećih stratišta Srba, Židova i Roma na cijelom teritoriju Europe”, rekla je Brnabić.

Hrvatski državni vrh ocijenio je, međutim, slučaj kao srbijansku provokaciju i pokušaj izazivanja incidenata.

- Advertisement -

Iz ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović priopćeno je u subotu da “pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susjedima kako bi se skrenula pozornost s teškog unutarnjopolitičkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srbijanske politike”.

Premijer Andrej Plenković također je taj događaj ocijenio provokacijom: “Riječ je o pokušaju dolaska u Republiku Hrvatsku, nenajavljenog, neprijavljenog, nedogovorenog, kako bi u odorama vojske Srbije boravili na području Jasenovca. Riječ je o pokušaju koji nije očito imao komemorativni karakter, kao što bi to trebalo biti s respektom prema žrtvama i pijetetom, već s očito namjeravanom provokacijom i ciljem izazivanja incidenta”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA