11.6 C
Sarajevo
05.10.2024

Crna Gora: Mjere protiv zagađenja vazduha u Podgorici, Nikšiću, Pljevljima i Bijelom Polju

 Crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da Vlada preduzima adekvatne mjere po pitanju zagađenja vazduha, javlja Anadolu Agency (AA).

On je nakon sjednice Vlade kazao da su instrukcije upućene predstavnicima opština gdje je taj problem najviše izražen.

“Radimo proaktivno i preduzeli smo konkretne korake, a to su sastanci sa predstavnicima Ministarstva održivog razvoja i turizma i Agencije za zaštitu životne sredine“, kazao je Hrapović.

- OGLAS -

On je pojasnio da je Vlada poslala inpute predstavnicima opština u kojima je najveća zagađenost. Kazao je da su konkretizovane mjere koje treba da se sprovode.

Vlada je poslala upute predsjednicima opština Nikšić, Pljevlja i Bijelo Polje i gradonačelniku Podgorice.

- Advertisement -

Hrapović je rekao da razgovori o povećanju zarada zdravstvenim radnicima traju i, kako vjeruje, rezultiraće obostranim zadovoljstvom.

“Ministarstvo zdravlja preduzima adekvatne i na vrijeme određene mjere po pitanju zagađenja vazduha, ali zdravstveni sistem liječi posljedice onoga što se dešava u državi“, tvrdi Hrapović.

Na pitanje novinara da li se plaši olakšica koje će u Njemačkoj na snagu stupiti 1. marta, u smislu masovnijeg odlaska ljekara iz Crne Gore, i da li je povećanje zarada jedan od načina da se zadrže, Hrapović je odgovorio da je kadrovsko planiranje ozbiljan zadatak kojim se bavilo Ministarstvo u prethodnom periodu.

“Raduje me činjenica da će ove godine sa specijalizacija da se vrati 146 ljekara i 20 ljekara sa subspecijalizacija, i to je jedna nova energija za jačanje zdravstvenog sistema i zaštite“, kazao je Hrapović.

On je istakao i da je povećanje zarada zdravstvenim radnicima pitanje kojem je Vlada posvećena. Ministar je kazao da svaki pojedinac donosi odluku u skladu sa svojim životnim opredjeljenjem.

“To je ozbiljan problem, ne samo za Crnu Goru. To je globalni problem. Migracije stanovništva su problem, ali to je za nas ogromni problem kada je zdravstvo u pitanju, ali nastavićemo jačom dinamikom da omogućimo da naši radnici ostaju u matičnoj zemlji“, rekao je Hrapović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA