18 C
Sarajevo
03.10.2024

Darmanović: Proširenje dobro za stabilnost EU

Crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da proširenjem na Zapadni Balkan Evropa samo može postati stabilnija i sigurnija, javlja Anadolu Agency (AA).

On je na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za predstavnike diplomatskog kora kazao da su globalna finansijska kriza, migraciona kriza i Brexit doveli do određenog zastoja u proces u proširenja Evropske unije (EU) na Zapadni Balkan.

“Proširenjem na Zapadni Balkan, u skladu sa pravilima i propisanim kriterijumima, Evropa samo može postati stabilnija i sigurnija. Vjerujemo da svi evropski lideri dijele ovo mišljenje”, rekao je Darmanović.

- OGLAS -

On je istakao da se saradnja sa diplomatskim korom i državama iz kojih dolaze zasniva na dosljednosti, iskrenom i redovnom dijalogu.

Darmanović je istakao da je 2019. bila druga godina članstva Crne Gore u NATO i istakao da je država time dobila najbolju garanciju teritorijalnog integriteta, nepovredivosti granica, unutrašnje bezbjednosti, stabilnosti i mira.

- Advertisement -

“Crna Gora je konkretno doprinijela svim politikama NATO-a, od politike odvraćanja i odbrane do projektovanja stabilnosti van granica Alijanse“, kazao je Darmanović.

On je pojasnio i da je Crna Gora nastavila sa jačanjem regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa i istakao da su spoljnopolitičke aktivnosti Crne Gore ojačane sklapanjem više od 40 međunarodnih bilateralnih sporazuma.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac kazao je da je uvjeren da će diplomatska misija, kao sredstvo mira, dijaloga i razvoja doprinijeti ostvarivanju prioriteta vanjske i unutrašnje politike. On je naglasio da novi izazovi zahtijevaju od svih da uz uzajamno poštovanje doprinose stabilizaciji i boljem životu građana.

“U tom procesu ćemo jačati politički dijalog i razvijati bilateralne odnose, pri čemu ćemo uz dosljedno poštovanje načela klasične diplomatije, afirmisati međuzavisnost slobode i demokratije, ljudska prava i potrebu sveopšteg napretka“, rekao je Bingulac.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA