11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Đurić: Vojska Kosova ilegalna formacija

Direktor kancelarije pri Vladi Srbije zadužene za Kosovo Marko Đurić izjavio je danas da Vojska Kosova predstavlja “ilegalnu, okupacionu i oružanu formaciju na teritoriji Kosova” sa ciljem da nasilno promjene granice Srbije i pozvao i Srbe i Albance da ne stupaju u tu formaciju, prenosi Anadolu Agency (AA).

On je dodao da je odluka o formiranju vojske Kosova donijeta suprotno Ustavu i zakonima Srbije, suprotno “privremenom Ustavu Kosova” i Vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova.

On je rekao da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa Vladom i nadležnim službama nastaviti da preduzima celishodne, Ustavom i zakonima utvrđene korake, kako bi očuvao mir, bezbijednost i opstanak Srba na Kosovu, a to uključuje i proglašenje okupacije i različite načine upotrebe oružanih snaga.

- OGLAS -

“Formalno-pravno opcije koje državnom rukovodstvu u tom smislu stoje na raspolaganju uključuju i proglašenje okupacije na dijelu teritorije Republike Srbije, kao i različite oblike upotrebe oružanih snaga, o čemu odluku u skladu sa Ustavom i zakonom može doneti predsjednik Republike, Vlada i drugi nadležni organi”, kazao je Đurić.

On je dodao da su krivična dela protiv ustavnog uređenja Republike Srbije kažnjiva višegodišnjim i strogim zatvorskim kaznama i pozvao Srbe i Albance da ne pristupaju Vojsci Kosova.

- Advertisement -

“Organi i službe bezbijednosti Republike Srbije imaju zadatak da utvrde identitete lica koja joj pristupaju i da ih liše slobode kada god postanu dostupna, a nadlženi pravosudni organi Ustavom i zakonom definisanu obavezu da ova lica kazne i odstrane iz tih sredina kad postanu dostupna”, kazao je Đurić.

Đurić je dodao da je Vojska Kosova formirana uz podršku država koje su izvršile agresiju na Srbiju 1999. godine i da će narod Srbije pomoć pri formiranju kosovske vojske upamtiti kao uvredu koja će ostaviti trajne posledice, kao što neće zaboraviti podršku onih država koje su bile tu za Srbiju u najtežim trenucima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA