10 C
Sarajevo
29.09.2024

Erdogan i Vučić najavili zajednički sastanak Turska – Rusija – Srbija – BiH

Erdogan je poručio da je sa Vučićem dogovorio dvije milijarde dolara robne razmjene kao kratkoročan cilj i pet milijardi dugoročan cilj.

– Ja ruke obično držim ovako, rijtko ste me vidjeli da trljam ruke. Trljao bih ruke samo kad bismo postigli neko kompromisno rješenje s Albancima, a zaista smo daleko od toga. O tome sam dugo razgovarao sa Erdoganom. Što se tiče Srba dobili su potreban legitimitet za razgovore. Želimo da postignemo neke dogovore u budućnosti, da li će biti lako ili ne, ja mislim da neće. Pošto ne poznajem nikoga ko je i Amerikancima i “zapadnjacima” izgovarao rečenice koje sam ja izgovarao”, kazao je Vučić.

On je dodao da predsednik Erdogan uvek pažljivo bira reči kada govori o Balkanu. Vučić je kazao i da će za godinu dana Srbija imati 300.000 noćenja turskih turista u Srbiji.

- OGLAS -

– Za Srbiju je značajno što možemo da razgovaramo sa Turskom i BiH, a ima predloga da sa Rusijom napravimo kvadrilateralu. Svaka tako pružena ruka Erdogana je od izuzetnog značaja i poslednji put smo bili u Novom Pazaru gde su ga svi dočekali ovacijama”, rekao je Vučić.

On je dodao da je Balkan trusno područje gde jedna iskra može da napravi problem.

- Advertisement -

Predsednik Turske Erdogan kazao je da želi da vidi nastavak turskih investicija u Srbiji.

“Na osnovu moje posete biće izgrađeno šest fabrika. Obnovljeni sporazum o trgovini je uskoro stupio na snagu. Sa Vučićem sam postavio novi cilj o trgovinskoj razmeni od 2 milijarde dolara kratkoročno”, rekao je Erdogan.

Naša zemlja nastaviće da radi na podržavanju mira na Balkanu i da postojeće probleme ostave za sobom. Održaćemo trilateralni sastanak Turske, Srbije i BiH koji dugo nije održan. Mi ćemo otpočeti projekat auto-puta Beograd-Sarajevo. To će biti most mira, koji će povezivati srca naroda”, rekao je Erdogan.

Erdogan je kazao da neće biti više borbi među ljudima već samo mir i “most između srca”, postojaće samo osmesi i izrazi mira dok se bude putovalo preko tih mostova.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, nazvao je Vučića uvaženim prijateljem.

Kralj Aleksandar pre 90 godina imao je prelepu želju i upravo sada predsednik Aleksandar uviđa tu lepu želju. Imali smo zaista plodne razgovore i zalaganja vaše ekselencije imala su uticaja”, rekao je Erdogan.

Erdogan je kazao da je oduševljen izložbom koja je priređena povodom 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Turske i da je ponosan na zajednički arhiv dve države.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA