25 C
Sarajevo
28.09.2024

General Gabričević otvoreno osudio ‘Za dom spremni’

Umirovljeni general HV-a Veselko Gabričević u nedjelju je u Ruduši, na komemoraciji za strijeljane borce Prvog splitskog odreda, otvoreno osudio pozdrav ‘Za dom spremni’ kao nedvosmisleno ustaški pozdrav te javno prozvao predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića što nisu uradili isto.

General Gabričević bio je ratni zapovjednik obrane Dubrovnika i Zbornog područja Gospić, a danas je aktivan kao potrpredsjednik udruge VEDRA, rijetke, a možda i jedine braniteljske udruge u Hrvatskoj koja otvoreno spaja vrijednosti i tekovine NOB-a i Domovinskog rata.

Gabričevićev nedjeljni govor u Ruduši prenosimo u cijelosti:

- OGLAS -

‘Dame i gospodo, drugarice i drugovi, poštovani borci NOR-a, branitelji Domovinskog rata, dopustite mi da Vas pozdravim u ime VEDRA-e, a sa posebnim zadovoljstvom pozdravljam bivšeg Predsjednika RH i člana VEDRA-e druga Stipu Mesića, doajena hrvatske diplomacije Budimira Lončara, predsjednika VEDRA-e Ranka Britvića, predsjednika UAB-a Sinja Marinka Poljaka i gradonačelnicu Sinja Kristinu Križanac.

Danas smo ovdje u Ruduši pokraj Sinja da odamo počast i izrazimo poštovanje prema onima koji su 1941. godine imali snage da se suprostave najvećem zlu čovječanstva – fašizmu, borcima koji su goloruki, naoružani domoljubljem i željom da obrane svoj narod, stvore samostalnu i slobodnu državu, krenuli iz Splita prema Dinari.

- Advertisement -

U trenutcima predaha na prostoru sela Košute kod Trilja zamijećeni od strane ustaša i uz pomoć Talijana i domobrana opkoljeni, te poslije teških i žestokih borbi uz velike gubitke, od daleko nadmoćnijih snaga neprijatelja zarobljeni, da bi 26.8.1941. godine ovdje na ovom mjestu bili strijeljani.

Taj cvijet splitske mladosti, izdan od strane ustaša – domaćih izdajnika i sluga nacističke Njemačke i fašističke Italije, na ovom mjestu položili su svoje živote čije junačko djelo i herojsko držanje nadahnjuje sve istinske domoljube.

Udruga VEDRA nikada neće zaboraviti doprinos kojeg su borci NOR-a dali u stvaranju hrvatske države i nikada ne smijemo zaboraviti žrtve koje su date u borbi protiv fašizma. Moramo biti svjesni i uvijek isticati da se današnja hrvatska država temelji na Domovinskom ratu i antifašizmu.

Nažalost, u našem društvu i državi ima pojedinaca koji se neodgovorno ponašaju i pokušavaju Hrvatsku predstaviti kao zemlju nasljednicu fašističke tvorevine NDH i time državi nanose ogromnu štetu. Naime, svi u svijetu se prosto zgražaju i ne vjeruju da u današnje vrijeme postoji još netko tko opravdava ili slijedi strahote fašizma.

Opravdano se postavlja pitanje je li moguće da najviši nositelji vlasti, pa i sama Predsjednica države ne zna je li pozdrav „ZA DOM SPREMNI“ povijesni ili ustaški pozdrav, ili da Predsjednik Vlade nije siguran o čemu se tu radi, pa određuje komisiju da to ispita i predloži vladi kako se ponašati i kako postupati kada se taj ustaški poklič rabi u javnosti.

Ima pojava kod pojedinaca koji pokušavaju u isti koš staviti partizane i izdajnike svoga naroda – ustaše, ali to je nemoguće i nikada neće biti isto niti može biti isto, jer partizan je borac za pravdu, za svoj narod, za slobodu i za državu, a ustaša je izdajnik svoga naroda i borac fašističke i zločinačke tvorevine. Nažalost, takvih pojava ima i kod nekih nositelja i obnašatelja visokih i odgovornih dužnosti u državi, kao i kod nekih crkvenih velikodostojnika i dušebrižnika.

Gospodo, svjesni smo da ne možemo živjeti od prošlosti i u prošlosti, ali moramo uvažavati i poštovati one koji su nam omogućili da živimo slobodno u državi kakvu smo stvorili. Ako se tako ne ponašamo nikada nećemo ići naprijed, a mladi i školovani odlazit će i dalje u tuđi svijet i kakva nam je budućnost i perspektiva lako je zaključiti.

Svi znamo da je pozdrav „ZA DOM SPREMNI“ – pozdrav zločinačke, ustaške i izdajničke tvorevine NDH koja je bila u službi ne svoga naroda već nacističke Njemačke i fašističke Italije.

Čovjek da ne vjeruje, ali tako je.

Svi u svijetu se ponose na svoju antifašističku prošlost, a naši pojedini političari nažalost željeli bi da je izbrišu.

Mislim da je pametnom dosta.

Kao što su se branitelji u Domovinskom ratu borili za istinu, pravdu i državu, danas se svi mi moramo boriti protiv podjela u društvu za prosperitet i ugled hrvatske države u svijetu.

Između NOR-a i Domovinskog rata postoje čvrste poveznice. Naime, oba rata su bila antifašistička, obrambena, pravedna i oslobađajuća.

Moramo se uvijek i s najvećim poštovanjem sjećati žrtava koje su Splićani i Dalmatinci dali u NOR-u, a posebno onih koji su svoje mlade živote utkali u temelje i današnje Hrvatske, posebno na Neretvi i Sutjesci.

Isto tako nemjerljiv je doprinos boraca i postrojbi s prostora Dalmacije u Domovinskom ratu, a naša je obveza i njima iskazati svu zahvalnost za današnju državu.

Kao društvo i država moramo se nedvosmisleno ograditi od svih totalitarnih režima, fašizma i zločinačke – izdajničke NDH. Na to nas obavezuju žrtve 1. Splitskog partizanskog odreda, žrtve NOR-a i žrtve Domovinskog rata.

Neka im je laka hrvatska zemlja i SLAVA IM!’

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA