10.5 C
Sarajevo
29.09.2024

Grabar-Kitarović za jačanje multilateralizma i reformu UN-a

Predsjednici svjetskih država ili vlada idući će se tjedan izredati za govornicom Opće skupštine. Hrvatska predsjednica na redu je u utorak, navodi Hina.

“U svom govoru će podržati reformu UN-a kako bi se to tijelo osnažilo i postalo učinkovitije, založiti se za važnost multilateralizma koje je trenutno u krizi, a također će upozoriti i na važnost održivog razvoja i očuvanja okoliša, s posebnim naglaskom na Jadransko more”, rekao je izvor na Pantovčaku.

Zalaganjem za jačanje multilateralizma, koji je posebno važan za manje države, Hrvatska ne zanemaruje bilateralne odnose. Predsjednica Grabar-Kitarović “ima otvorena vrata kod vodećih čelnika u svijetu”, tvrdi izvor.

- OGLAS -

“Jedna od tema u govoru bit će i održivi razvoj i očuvanje okoliša, posebice Jadrana kao malog i zatvorenog mora koje je za Hrvatsku jako važno”, kazao je izvor.

Podsjetio je da je Jadransko more ugroženo plastikom i da zagađenost Jadrana smećem, koje zbog morskih struja stiže iz susjedne Crne Gore i Albanije, predstavlja opasnost za hrvatski turizam, važnu privrednu granu. Sudjelovanje na Općoj skupštini UN-a predsjednica će iskoristiti kako bi predstavila projekt “Zlarin bez plastike” koji je na tom otoku započet prošle godine.

- Advertisement -

“U godinu dana je ostvaren veliki napredak. To je prvi hrvatski otok bez plastike i to nosi globalnu poruku.
Predsjednica će na globalnoj razini predstaviti hrvatske uspjehe, a Zlarin je naš primjer dobre prakse”, kazao je izvor.

U utorak će sudjelovati na političkom forumu o održivom razvoju, a navečer će nazočiti prijemu koji priređuje američki predsjednik Donald Trump. Radi se o prijemu koji američki predsjednici tradicionalno priređuju povodom zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Dan ranije, u ponedjeljak, Grabar-Kitarović će sudjelovati na klimatskom summitu, a navečer će biti gošća Atlantskog vijeća na kojem se raspravlja o transatlantskim odnosima.

Tijekom dana će imati niz bilateralnih susreta, uključujući i susret s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, jordanskim kraljem Abdulahom II., gruzijskom predsjednicom Salome Zurabišvili i predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA