8.8 C
Sarajevo
02.10.2024

Grlić Radman i Kuleb: Hrvatska podupire suverenitet i integritet Ukrajine

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se s potpredsjednikom vlade Ukrajine za europsku i euroatlantsku integraciju Dmytrom Kulebom, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatska i Ukrajina bliske su i prijateljske zemlje bez otvorenih bilateralnih pitanja i nesuglasica, poručeno je nakon sastanka

Hrvatski ministar Grlić Radman izvijestio je potpredsjednika vlade Ukrajine za europsku i euroatlantsku integraciju Dmytra Kuleba o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, s naglaskom na sastanak zemalja Istočnog partnerstva koji će se održati u lipnju 2020. u Briselu.

- OGLAS -

Grlić Radman je je podržao težnju Ukrajine za jačim povezivanjem s Europskom unijom.

“Činjenica je da smo snažni zagovaratelji daljnjeg političkog udruživanja i gospodarske integracije Ukrajine u Europsku uniju”, kazao je Radman.

- Advertisement -

Radman je pozdravio je proces reformi koje provodi Ukrajina, istaknuvši kako su ti procesi zabilježeni unutar EU-a, posebno s hrvatske strane.

Hrvatska želi pomoći Ukrajini u prijenosu znanja i iskustva u procesu europskih integracija te iskustava mirne reintegracije okupiranih područja, poručio je hrvatski ministar Radman.

“Zahvalio sam na podršci koju Hrvatska unutar Europske unije pruža ukrajinskom narodu”, kazao je.

Hrvatska uspješno provodi liječničku i psihološku pomoć ukrajinskim ratnim veteranima te procesima razminiranja teritorija.

“Izrazio bih podršku suverenosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine sukladno međunarodnom pravu te našu podršku Ukrajini u ostvarenju svih njihovih vanjskopolitičkih ambicija”, zaključio je Radman.

Jača gospodarska suradnja između Hrvatske i Ukrajine moguća je na području energetike, a bilježi se porast od 30 posto u dolascima i noćenjima ukrajinskih turista.
Razgovarali su i o mogućnosti direktnoga leta između dvije zemlje kako bi ukrajinski turisti imali jednostavniji način posjeta Hrvatske i obrnuto.

Ukrajinski potpredsjednik vlade za europsku i euroatlantsku integraciju Dmytr Kuleb sastao s s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Hrvatske vlade Andrejom Plenkovićem.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA