5.5 C
Sarajevo
30.09.2024

Hrvati bi mogli putovati u SAD bez viza od kraja naredne godine

Održan je seminar “America Made Easy” koji je Hrvatska gospodarska komora (HGK) organizirala u suradnji s Američkom gospodarskom komorom u Hrvatskoj (AmCham) i Avitus grupom.

“SAD je vodeća svjetska ekonomska sila i najveći globalni uvoznik. Njihov BDP je u 2018. godini premašio 21 bilijun dolara. U usporedbi s tim, vrijednost hrvatske trgovinske razmjene s Amerikom koja je prošle godine iznosila 620 milijuna dolara je doslovno kap u moru. Dobra stvar je da od tih 620 milijuna preko 400 otpada na hrvatski izvoz u SAD. U prvoj polovici ove godine nam je izvoz u Ameriku porastao za 25 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Nisu to velike brojke ukupno, ali pozitivan trend svakako veseli”, istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić.

Barbarić je naglasio, navodi se u priopćenju HGK, da su najveće kočnice bržem razvoju gospodarskih odnosa SAD-a i Hrvatske vizni režim i dvostruko oporezivanje.

- OGLAS -

Upravo na te probleme se osvrnuo i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst, kazavši da američka Vlada ima poseban tim koji priprema sporazume o ukidanju dvostrukog oporezivanja sa zemljama diljem svijeta pa tako i Hrvatskom.

“Naša administracija je u prvom redu usmjerena na velike zemlje, ali mi sustavno nastojimo potaknuti naše ministarstvo financija da Hrvatsku pomakne na listi prioriteta. Dobro je što sporazum s Hrvatskom ne zahtijeva nekakve posebne pripreme, već se može temeljiti na dogovorima s drugim zemljama članicama EU. Što se viza tiče, Hrvatska treba pasti ispod tri posto odbijenih zahtjeva, a trenutno ste vrlo blizu te brojke i mislim da je samo pitanje vremena kad će se ukinuti, možda već do kraja 2020.”, poručio je Kohorst.

- Advertisement -

Uputio je poduzetnike na program Select USA koji je američka administracija pokrenula za strane poduzetnike i ulagače, priopćila je HGK.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA