15.5 C
Sarajevo
04.10.2024

Hrvatska: Crveno upozorenje zbog jakog vjetra u Dalmaciji i Velebitskom kanalu

Crveno upozorenje zbog jakih udara vjetra izdato je za Dalmaciju i Velebitski kanal, saopćeno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ), javlja Anadolu Agency (AA).

Na područjima Velebitskog kanala očekuje se vrlo jaka, mjestimice olujna bura. Najjači udari vjetra iznosit će između 35 i 70 čvorova (65-130 kilometara na sat).

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja”, savjetovali su iz DHMZ-a.

- OGLAS -

U područjima sjeverne, srednje i južne Dalmacije očekuje se jaka do olujna bura i tramontana te najjači udari vjetra 35-65 čvorova (65-120 kilometara na sat).

Narandžasto upozorenje zbog jakih udara vjetra izdato je za područja riječke, splitske i dubrovačke regije te Kvarnera.

- Advertisement -

U riječkoj, splitskoj i dubrovačkoj regiji očekuje se olujna, na udare i orkanska bura. Srednja brzina vjetra 65 i 80 kilometara na sat, a najjači udari vjetra 90-120 kilometara na sat.

Na području Kvarnera očekuje se jaka, mjestimice vrlo jaka bura i najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 kilometara na sat).

Prema prognozama meteorologa danas se na Jadranu očekuje pretežno sunčano vrijeme, mjestimice uz umjerenu naoblaku. U unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno, a slab snijeg moguć je uglavnom na istoku i u gorju. I dalje vjetrovito uz umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, osobito u prvom dijelu dana. Na Jadranu će jaka bura imati povremeno olujne i orkanske udarima, a prema kraju dana će malo oslabjeti. Hladno, najviša temperatura između minus dva i tri, na obali i otocima od pet do devet stepeni.

Za period 30. decembar – 1. januar očekuje se pretežno sunčano vrijeme uz mjestimice umjerenu naoblaku. Na kopnu će vjetar biti uglavnom slab, a u novogodišnjoj noći zapuhat će ponegdje umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, a u utorak prolazno oslabjeti te okrenuti na sjeverozapadni. Postupno malo toplije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA