11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Hrvatska odgovorila na pismo bivših visokih predstavnika

Paddy Ashdown, Carl Bildt i Christian Schwarz-Schilling, uputili su pismo visokoj predstavnici EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini, o kojem je iz Hrvatske stiglo saopćenje za javnost.

”Kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma te susjedna i prijateljska zemlja Bosne i Hercegovine s kojom dijeli granicu dugu više od hiljadu kilometara, kao država koja ima ustavnu obavezu brinuti o Hrvatima van Hrvatske i kao odgovorna članica Europske unije i NATO-a, Hrvatska, koja je ujedno i najiskreniji zagovornik europskog puta Bosne i Hercegovine, ima brojne razloge, ali i obavezu pomno pratiti zbivanja u toj zemlji. Za razliku od trojice bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini, Hrvatska se ne miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine već ispunjava svoje međunarodne obaveze, u potpunosti poštujući suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i njen ustavni i pravni poredak” – navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako, nažalost, konstitutivni narodi, dijelom i zbog odluka nekih visokih predstavnika, trenutno nisu ravnopravni što je razlog za ozbiljnu zabrinutost i što može štetiti funkcionalnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA