10.5 C
Sarajevo
06.10.2024

Hrvatska: Položeno 75 karanfila povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, Antifašistička liga Hrvatske na Trgu žrtava fašizma održala je skup u njihovo ime, te položila karanfile na mjestima obližnjim mjestima stradanja, javlja Anadolu Agency (AA).

    Okupljanjem članova Antifašističke lige Hrvatske i drugih civilnih organizacija na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu i simboličnim polaganjem 75 karanfila na mjestima terora i patnje na Trgu i okolici iskazana je počast svim žrtvama nacional-socijalističke Njemačke i njenih saveznika. 

Karanfili su položeni na rub fontane uz Meštrovićev paviljon te prekoputa, na vrata zgrade u kojoj je u vrijeme Drugog svjetskog rata bio smješten ustaški zatvor.

- OGLAS -

   Kritičko suočavanje s prošlošću smatramo elementarnim preduvjetom izgradnje demokratskog i pluralističkog društva, poručeno je sa skupa.

   Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige Hrvatske, poručio je okupljenima kako lekcija holokausta mora biti primijenjena na današnji svijet.

- Advertisement -

   “U društvu zahvaćenim zlom antisemitizma otvaraju se vrata za proganjanje drugih manjina, Roma, Jehovinih svjedoka, homoseksualaca, osoba s invaliditetom. U društvu kojem se tolerira netrpeljivost prema manjinama, po nacionalnoj ili nekoj drugoj osnovi, u njegovom opskurnom dijelu čuči antisemitizam”, rekao je Pusić.

Pusić je dodao kako današnja istraživanja pokazuju da je u Europi antisemitizam u porastu, te naveo neke pojave u suvremenom hrvatskom i europskom društvu.

   Najavljena je izgradnja spomenika žrtvama holokusta u Zagrebu po uzoru na druge velike europske gradove. 

   U ponedjeljak, 27. siječnja/januara, navršava se 75. godišnjica oslobođenja oko 7.000 preostalih zatvorenika logora Auschwitz povodom čega se od 2005. godine odlukom Ujedinjenih naroda taj dan obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. 

 

  / 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA