16.6 C
Sarajevo
08.09.2024

Hrvatska: Vlada službeno poništila nabavku borbenih aviona od Izraela

Hrvatska vlada održala je u Banskim dvorima sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda, odlukom o poništavanju nabavke viešnamjenskih borbenih aviona od Izraela, koja je jednoglasno usvojena, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas je u Uredu predsjednice na Pantovčaku održana sjednica Odbora za nacionalnu sigurnost na kojoj je sudjelovao predsjednik Hratskog sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar financija Zdravko Marić i ostali članovi Odbora.

Premijer Plenković je na sjednici Vlade izjavio kako je na sjednici Odbora razmotreno izvješće Ministarstva obrane i jednoglasna odluka o raskidu ugovora s Izraelom.

- OGLAS -

Ministar Krstičević je izvijestio kako je odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona donesena 29. marta 2018. donesena transparentno i u skladu sa svim regulativama.

Kazao je kako je Izrael trebao ishodovati konačnu suglasnost Sjedinjenih Američkih Država o prodaji aviona, no kako je izaslanstvo Države Izrael 10. januara ove godine izvijestilo kako suprotno preuzetoj odgovornosti ne može ishodovati odobrenje za isporuku aviona F-16 Barak Hrvatskoj.

- Advertisement -

“Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna”, citirao je Krstičević izvješće izraelske strane.

Istaknuo je kako za poništenje ugovora ne postoji odgovornost s hrvatske strane te kako ne postoji ni financijska šteta za Hrvatsku te dodao kako Hrvatska i dalje ima političku volju zadržavanja borbenog zrakoplovstva.

Hrvatska je trebala od Izraela kupiti eskadrilu od 12 američkih višenamjenskih borbenih aviona tipa F-16 Barak, s nadograđenom izaelskom tehnologijom, vrijednu oko pola milijarde dolara.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA