17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Hrvatsko-indijski poslovni forum u Zagrebu okupio brojne privrednike

Povodom službenog posjeta predsjednika Republike Indije Rama Natha Kovinda Republici Hrvatskoj (RH), Hrvatska gospodarska komora (HGK) u suradnji s Veleposlanstvom Indije u RH i indijskim komorama ASSOCHAM, CII i FICCI organizirali su Hrvatsko-indijski poslovni forum, javlja Anadolu Agency (AA).

Prisutnima se obratila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je između ostalog istaknula kako Hrvatska svake godine bilježi povećan broj dolazaka i noćenja indijskih turista, što je vidljivo s obzirom na podatak da je 2018. godine broj posjeta premašio 64 tisuće, što je 20 puta više posjeta u odnosu na 2011. godinu.

„Pozivam vas, dragi indijski prijatelji, da istražite hrvatske investicijske komparativne prednosti i poticajne mjere koje potiču ulaganja“, poručila je hrvatska predsjednica.

- OGLAS -

U 2018. godini ukupna robna razmjena između indije i Hrvatske iznosila je 162,7 milijuna dolara, u čemu je udio hrvatskog izvoza manji od 10 posto.

  

Prehrambena i obrambena industrija, IT sektor, brodogradnja i farmaceutska industrija područja su na kojima je moguće jačati suradnju, ocijenila je Grabar-Kitarović te pozvala indijske izvoznike da koriste hrvatske luke prilikom izvoza robe na europsko tržište.

- Advertisement -

Predsjednik Indije Ram Nath Kovind izrazio je nadu kako će njegov posjet, prvi posjet jednog indijskog predsjednika Hrvatskoj, biti dobar temelj za jačanje svih oblika suradnje, pa i ekonomske.

„Indija je najbrže rastuća ekonomija u svijetu s rastom BDP-a od oko 7 posto“, kazao je Kovind.

Predsjednik Kovind danas će posjetiti i Odsjek za indologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje će studentima održati predavanje.

Indija je zemlja sa preko 1,3 milijarde stanovnika s puno mlade populacije koja odlično vlada engleskim jezikom, zemlja koja ulaže u izgradnju infrastrukture i ima jedna od najjačih IT sektora u svijetu, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Zagreb je prepoznat kao transplatacijski centar, stoga su nazočni predstavnici medicinskog sektora iz Indije zainteresirani za razmjenu iskustva i osoblja između dvije zemlje na području medicinske transplantacije. Predstavnici ayurvedske medicine zainteresirani su za stvaranje ayurvedskih sadržaja u Hrvatskoj, s obzirom na to da Hrvatsku posjećuje velik broj turista iz Europe koji su nerijetko turisti u Indiji upravo zbog ovog oblika prirodne medicine.

Indijski predstavnici iz turističkog sektora zainteresirani su posebno za uvođenje novih avionskih linija koje bi kvalitetnije povezale Indiju i Hrvatsku i tako doprinijele razvoju turizma i gospodarstva u obje zemlje.

Na Hrvatsko-indijskom poslovnom forumu, na kojem se okupilo stotinjak predstavnika hrvatskih i tridesetak predstavnika indijskih tvrtki, potpisan je sporazum o suradnji HGK-a s trima indijskim komorama ASSOCHAM, CII i FICCI.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA