20 C
Sarajevo
03.10.2024

Izbori u nedjelju su itekako važni, ali ne zbog toga ko će biti predsjednik

Predsjednički izbori nisu važni sami po sebi jer se unatoč velikom šušuru na njima ipak bira figura vrlo ograničenih ovlasti, fikus na Pantovčaku koji nema nikakvu operativnu moć provođenja politike. Predsjednička je pozicija većinom simbolična i ne nosi neku veliku političku moć, što svojim primjerom najbolje potvrđuje prošlo dvoje predsjednika, Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović.

No na ovim predsjedničkim izborima ipak se odlučuje o nečemu vrlo važnom, a to je tko će voditi HDZ, najmoćniju hrvatsku stranku koja je premrežila sve pore Republike Hrvatske. Neuspjeh kandidatkinje iza koje je stao aktualni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković podrazumijeva i slabljenje njegove pozicije pred nadolazeće unutarstranačke izbore. 

Predsjednički izbori su važna bitka u ratu za stranku koja kontrolira Hrvatsku

- OGLAS -

Stoga ovi predsjednički izbori nisu samo borba za Pantovčak već puno veća bitka u dugotrajnom ratu za središnjicu na Trgu žrtava fašizma. Zato i ne čudi što je Plenković upregnuo sve svoje ljude u vladi i stranci da pomognu u kampanji za reizbor predsjednice.

Tako su ministri prometa i turizma Oleg Butković i Gari Cappelli danas na press konferenciji u Rijeci govorili o podršci HDZ-a Kolindi Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima, a osvrnuli su se i na najavu stranačkog kolege Steve Culeja da će svoj glas dati Miroslavu Škori.

- Advertisement -

Dvojica HDZ-ovih ministara su pred medije izašli ne da bi predstavili novi infrastrukturni ili turistički projekt na kojima surađuju njihova ministarstva, već da bi se uključili u predsjedničku kampanju HDZ-ove službene kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović.

Vlada angažirana u Kolindinoj kampanji

Ovih dana je cijela Plenkovićeva vlada na ovaj ili onaj način angažirana u Kolindinoj kampanji, s njom na predizbornim skupovima govore drže i ministri poput Damira Krstičevića i Tome Medveda te je posve jasno da je trenutnoj vladajućoj garnituri u stranci jako stalo do Kolindine pobjede.

Ali ne zbog Kolinde, nego zbog statusa predsjednika stranke Andreja Plenkovića, kojega se desno krilo HDZ-a želi riješiti. Posve je jasno da politička težina ovih predsjedničkih izbora nije u tome tko će sljedećih pet godina sjediti na Pantovčaku, nego u tome što izabranik ili izabranica naroda znače za stabilnost vlade Andreja Plenkovića i za nadolazeće unutarstranačke i parlamentarne izbore u 2020. godini. Čak je donekle tužno koliko se u pet godina mandata Kolinda nije uspjela etablirati kao neovisan politički faktor, već tako očito ovisi o milosti HDZ-a.

Culej podržao Škoru

Kolinda je tako postala svojevrsna statistica u vlastitoj kampanji za reizbor pa sada većinu kampanje umjesto nje odrađuju Plenković, Gordan Jandroković, Branko Bačić te odabrani ministri. Danas je bio red na Butkoviću i Capelliju.

Butković je odgovarao na pitanja o tome zašto je HDZ-ov zastupnik Stevo Culej odlučio na izborima podržati Miroslava Škoru. Upitan hoće li zbog toga snositi posljedice u stranci, Oleg Butković je odgovorio: “Nije ljudski i nije korektno tri dana prije izbora to napraviti. Ne ulazim u razloge zbog čega i zašto je to napravio. Drugo, sada nije vrijeme za bilo kakve rasprave i sankcije unutar stranke, koncentrirani smo na prvi krug. Radimo na motivaciji svih članova i pristaša.”

Motiviranje pristaša da glasaju za Kolindu ponekad zvuči kao prijetnja aktualnog vrha stranke. Već se u medijima postavljaju pitanja o tome “čeka li HDZ čišćenje redova”, s obzirom na to da je očito kako će dio članova i pristaša HDZ-a glasati za Škoru umjesto za kandidatkinju stranke Grabar-Kitarović. Kandidatkinju iza koje je s cijelom svojom političkom snagom stao premijer i predsjednik HDZ-a Plenković.

Culej je tako neki dan na Facebooku objavio da će svoj glas dati Škori jer je ovaj najavio pomilovanje ratnog zločinca Tomislava Merčepa, a onda mu se pridružio na turneji po Slavoniji u sklopu predizborne kampanje. “Miroslav Škoro je osvježenje, bit će neovisan bilo o kojoj političkoj stranci, već će odgovarati samo narodu”, rekao je Culej. 

“Ni JNA nisam najavio prelazak na hrvatsku stranu”, ispalio je žaoku na račun HDZ-a odgovarajući na pitanje je li u stranci najavio da će podržati Škoru. Stranka tek treba odlučiti kako će sankcionirati ovog saborskog zastupnika, bez čije podrške Plenkovićeva parlamentarna većina postaje slabija.

HDZ pod napadom zdesna

U HDZ-u više ni ne kriju da su pod napadom zdesna. O tome da su ovi predsjednički izbori prvenstveno važni kao predizbori u HDZ-u otvoreno je u intervjuu za N1 govorio Ivan Anušić, šef Kolindine kampanje i osječko-baranjski župan.

“Ova utrka uopće nije utrka za Miroslava Škoru i da Miroslav Škoro postane predsjednik. Njih to ne zanima. Njih zanima drugi korak u ovoj cijeloj priči, to je rušenje samo Kolinde Grabar-Kitarović. Samo ih to zanima. Da se lakše može napraviti kaos u HDZ-u”, rekao je Anušić. 

“Kad pogledate cijelu kampanju, dva glavna protukandidata se ne diraju. Nego je isključivo meta Kolinda Grabar-Kitarović. U ovom trenutku jedina. Na kraju krajeva, Miroslav Škoro je to na skupu u Lisinskom i sam rekao”, dodao je. 

Njonjo: Svaki glas članova HDZ-a mora dobiti Kolinda

Slično govori i predsjednik sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković Njonjo, jedan od najbližih Plenkovićevih suradnika i povremeni premijerov trbuhozborac.

“Svaki glas članica i članova HDZ-a mora dobiti Kolinda Grabar-Kitarović, koja je kandidatkinja HDZ-a. Glas za Škoru je slabljenje potencijala glasača od centra nadesno. I utoliko će svaki takav glas koji ne bude dan Kolindi Grabar-Kitarović pomoći najjačem lijevom kandidatu. A to je Zoran Milanović. Prisjetimo se da je sličnim scenarijem Ivo Josipović uspio dospjeti na Pantovčak”, bio je oštar Jandroković u intervjuu za Jutarnji list.

“Još jednom ponavljam: kandidatkinja HDZ-a je Kolinda Grabar-Kitarović, a kandidat Miroslav Škoro se lažno predstavlja. On nije kandidat HDZ-a niti je on ‘nasljednik’ Franje Tuđmana. On je kandidat Bulja, Grmoje, Zekanovića, Mosta i onih političkih snaga koje su unazad nekoliko godina već jednom pokušavale ući u prostor HDZ-a i pridobiti dio HDZ-ovih birača. Posebno je intrigantno što kandidata Škoru hvale i podržavaju dva bivša predsjednika RH, Stjepan Mesić i Ivo Josipović, koji su pokazali da pripadaju radikalno lijevim, postkomunističkim krugovima”, bio je slikovit Jandroković.

Njonjo: Škoro je imao izrazitu financijsku korist od establišmenta

Njonjo se naročito obrušio na Škoru zbog izjave da će biti predsjednik HDZ-ovaca.

“Radi se o čistoj manipulaciji. Dvije su karakteristike ovog pokušaja koji je izveo g. Škoro. Jedno je lažno predstavljanje gdje se kao kandidat političkih snaga koje žele uništiti HDZ i srušiti našu vladu predstavlja kao ‘kandidat HDZ-a’, a drugo je njegov pokušaj da se predstavi kao kandidat koji nije dio establišmenta”, rekao je Jandroković.

“U vrijeme Ive Sanadera imao je trostruku ulogu: saborskog zastupnika, kandidata za gradonačelnika Osijeka i pjevača u HDZ-ovoj kampanji. A unazad nekoliko godina nastupao je na predizbornim skupovima HDZ-a i na nacionalnoj i na lokalnim razinama. Nastupao je i za HDZ-ove načelnike i gradonačelnike. Dakle, on je itekako povezan s establišmentom i od establišmenta je imao i izrazitu financijsku korist. Dakle, Škoro pokušava manipulirati, a optužbu na račun vodstva HDZ-a o ‘izdaji stranke i Tuđmana’ smatram nedostojnom”, kazao je Njonjo.

Bačić tvrdi da priče o rješavanju Plenkovića dolaze izvan stranke

Nedvosmislene poruke pristalicama HDZ-a poslao je i šef kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

“Birači HDZ-a sigurno da daju potporu svojoj kandidatkinji, koja je dobila nepodijeljenu, jednoglasnu podršku i zar je čudno da svi birači HDZ-a biraju ovo vodstvo HDZ-a i Andreja Plenkovića i ovu vladu? Mislim da i mi kao članovi HDZ-a, a i birači i simpatizeri mogu biti samo ponosni na ono što radi ova vlada. Kako je rekao kardinal Josip Bozanić jučer na misi za pokojnog predsjednika Franju Tuđmana, trebamo se bojati zlokobnih proroka malodušja, situacija u Hrvatskoj je puno bolja od one koju pojedini političari žele prikazati”, rekao je Bačić, koji je dodao kako izvan stranke dolaze priče da se HDZ želi riješiti Plenkovića.

Škoru je, naravno, napao.

“Škoro je u Lisinskom poslao poruke i HDZ-ovcima. Ja sam otpočetka u HDZ-u i nisam izlazio, a Škoro je dvaput ulazio i izlazio, dolazio i odlazio iz zemlje. Ja Hrvatsku ne uzimam a la carte, kako to čini gospodin Škoro. Pokušaj da se razjedini HDZ smo već vidjeli, prvo je pokušao Most, a sad se to događa s Miroslavom Škorom, ali neće uspjeti”, konstatirao je Bačić.

Znakovito: Brkića, Kovača i Stiera nema u Kolindinoj kampanji

Indikativno je da u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović ne sudjeluju Plenkovićev zamjenik i intimni neprijatelj Vaso Brkić te budući protukandidati za predsjednika HDZ-a Miro Kovač i Davor Ivo Stier. Brkić i Kovač su bili ključni za uspjeh prošle Kolindine kampanje, a sada su gurnuti u zapećak, dok najavne govore za Kolindu većinom drže Plenkovićevi ministri.

Plan pučista u HDZ-u je izazvati izborni poraz Plenkovićeve kandidatkinje te ga tako fatalno oslabiti pred nadolazeće unutarstranačke izbore i spriječiti u sastavljanju lista za sljedeći saziv sabora. Konačni cilj je, naravno, maknuti Plenkovića s čela HDZ-a te stranku odvući udesno, u neku novu verziju Karamarkove Domoljubne koalicije. 

Bitka za vladanje HDZ-om je bitka za vladanje Hrvatskom

Kolindina pobjeda, pa ni prolazak u drugi krug, zato nisu sigurni jer nema sumnje da će Škoro uzeti dio tradicionalnih HDZ-ovih glasača koji su razočarani Plenkovićevim vođenjem stranke. Pitanje je samo koliko će HDZ-ovaca pretrčati Škori.

Index je već podsjetio da službeni kandidati HDZ-a gube predsjedničke izbore kada postoji i neslužbeni kandidat stranke, ovaj put Škoro.

Ako uspije plan članova HDZ-ovog desnog krila o rušenju Kolinde kako bi se srušilo Plenkovića, njima će se otvoriti vrata za preuzimanje vodstva nad strankom i, u konačnici, državom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA