5 C
Sarajevo
01.10.2024

Kosovo: Ponovno brojanje glasova sa 1.472 biračkih mjesta, odbijeni glasovi pristigli iz Srbije

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) odlučio je da se ponovo prebroje glasovi sa 1.472 biračka mjesta, kao i da se iz konačnog rezultata izbora od 6. oktobra uklone glasovi pristigli iz Srbije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izborni panel za žalbe i predstavke saopštio je danas svoju odluku vezano za žalbe političkih subjekata i kandidata za poslanike, nakon objave konačnih rezultata prevremenih parlamentarnih izbora od 6. oktobra. IPŽP je 53 žalbe usvojio kao osnovane. Na osnovu 52 žalbe odlučeno je da se naloži Centralnoj izbornoj komisiji da ponovi brojanje glasova sa 1.472 biračka mjesta. To je više od polovine glasačkih mesta, jer se glasalo na ukupno 2.547 biračkih mjesta.

Izborni panel je usvojio kao osnovanu i žalbu koalicije NISMA –AKR- PD, Fatmira Limaja i Behgjeta Pacollija i naložio je CIK-u da ukloni iz konačnog rezultata glasove birača van Kosova, koji su pristigli iz Srbije.

- OGLAS -

Također 23 žalbe su odbačene, jer su predate nakon isteka žalbenog roka, dok je 25 žalbi odbijeno kao neosnovano. Jedna žalba smatra se povučenom.

Izborni panel za žalbe i predstavke imao je zakonski rok od 72 sata da objavi odluke o svim žalbama podnijetim od strane političkih subjekata i kandidata za poslanike, koje su podnijete nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora od strane CIK-a, u četvrtak, 7. novembra.

- Advertisement -

Nezadovoljni politički subjekti i kandidati sada imaju pravo žalbe u roka od 24 sata Vrhovnom sudu Kosova, a taj sud potom ima rok od 72 sata da odgovori.

Izborni panel za žalbe i predstavke primio je najviše žalbi od Samostalne liberalne stranke 42, od Demokratskog saveza Kosova 23 žalbe, od Demokratske partije Kosova 12, od koalicija NISMA-AKR-PD 6, Samoopredeljenja 5, Partije kosovskih Srba 4 žalbe i sa po dvije ili jednom žalbom žalilo se nekoliko manjih partija.

Koalicija Socijaldemokratske inicijative, Alijanse Novo Kosovo i Partije pravde (NISMA-AKR-PD), koja prema konačnim rezultatima CIK-a nije prešla izborni prag od pet posto, pošto je osvojila 4,984 posto glasova, podnijela je žalbu na glasove iz Srbije, jer su stigli u paketima, a ne putem pošte.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA