22.7 C
Sarajevo
02.10.2024

Kosovo sporazumom s Albanijom izlazi iz energetskog sistema Srbije

Sporazum je potpisan uz znanje Europske mreže operatora prijenosnih sustava električne energije (ENTSO), a očekuje se da će stupiti na snagu u travnju 2020.

Izvršni direktor KOSTT-a Ilir Shala istaknuo je da se potpisivanjem sporazuma “Kosovo odmaknulo od Elektromreže Srbije (EMS) i postalo dijelom OST-a”.

“Ovo je povijesni sporazum za Kosovo i KOSTT, jer smo do sada kao KOSTT bili u okviru regulatornog bloka EMS (Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija)”, rekao je Sala.

- OGLAS -

“Potpisivanjem sporazuma i njegovom primjenom u travnju 2020. definitivno se odvajamo od srpskog regulatornog prostora i postajemo dio regulatornog bloka s Albanijom“, dodao je.

Generalni direktor OST-a Skerdia Drenove rekao je da sporazum “stvara povoljne uvjete za optimalno korištenje proizvodnih resursa unutar bloka”, prenose kosovski mediji.

- Advertisement -

Kosovo se odvojilo od Srbije 2008. Beograd ne priznaje neovisnost Kosova, ali se obvezao normalizirati odnose s Prištinom u sklopu pristupanja EU-u.

Srbija i Kosovo potpisali su 2015. sporazum o upravljanju zajedničkom elektromrežom, ali sporazum nikada nije stupio na snagu. Obje strane prisvajaju mrežu na Kosovu, izgrađenu dok je Kosovo bilo dio Srbije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA