11.6 C
Sarajevo
06.10.2024

Kurti najavio tužbu za zločine i zahtjev za ratnom odštetom od Srbije

Mandatar za sastav kosovske vlade Albin Kurti izjavio je u ponedjeljak da će, postane li premijer, tužiti Srbiju za zločine i tražiti ratnu odštetu, ali i da je spreman na dijalog s Beogradom o normalizaciji odnosima.

Kurti je u kosovskom parlamentu predstavio program i sastav svoje vlade, više od tri mjeseca nakon što je na parlamentarnim izborima njegov pokret Samoodređenje odnio relativnu pobjedu.

“Spreman sam u potpunosti voditi dijalog s Beogradom, stvorit ću tim koji će se posvetiti tome”, naglasio je Kurti, prenose srbijanski mediji.

- OGLAS -

Nabrojao je da će dijalog biti usmjeren ka pitanjima “bilateralnih odnosa, dobrosusjedstva, nestalih osoba, reparacije, sukcesije”.

No, najavio je da će Međunarodnom sudu pravde tužiti Srbiju za ratni zločin, genocid i agresiju u ratu na Kosovu 1998.-99.

- Advertisement -

Također je obećao da će donijeti zakon o ratnim zločinima, genocidu i zločinima protiv čovječnosti. “Bit ćemo vlada koja će kažnjavati ratne zločine”, poručio je.

Predložio je lustraciju u svim sektorima na Kosovu, obećao da nijedan pojedinac niti tvrtka “neće biti jači od države” i najavio uvođenje obveznog vojnog roka od tri mjeseca.

Kurti je vođa pokreta Samoodređenje koji je na parlamentarnim izborima u listopadu 2019. osvojio najviše mandata. Samoodređenje je s drugoplasiranim Demokratskim savezom Kosova (LDK) Ise Mustafe koncem prošlog tjedna usuglasio uvjete za formiranje koalicijske vlade.

U novu je vladu Kurti predložio i dva predstavnika Srpske liste, sestrinske stranke naprednjaka u Srbiji koje vodi srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Resor povrataka i manjinskih zajednica trebao bi voditi Dalibor Jevtić (SL), a ministarstvo za regionalni razvoj njegov stranački kolega Ivan Milojević.

Od nove vlade očekuje se da nastavi dijalog s Beogradom zamrznut koncem 2018. zbog uvođenja carinskih pristojbi na robu iz Srbije, čije ukidanje Beograd postavlja kao uvjet da se vrati za pregovarački stol o normalizaciji odnosa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA