13 C
Sarajevo
24.10.2024

Makedonija potpisuje protokol o pristupanju NATO -u

Protokol će u sjedištu zapadne vojne alijanse potpisati ambasadori 29 zemalja – članica i makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimtirov.

“Šestog februara ispisujemo historiju“, napisao je na Twitteru generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Poslije potpisivanja Pristupnog protokola, Makedonija će učestvovati na sastancima NATO-a bez prava glasa, a punopravna članica postat će kada svih 29 zemalja Alijanse u parlamentima ratifukuju Protokol.

– Živimo historijske trenutke”, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev, povodom potpisivanja tog dokumenta, kojim počinje posljednja faza ulaska Makedonije u NATO.

- OGLAS -

Ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Dimitrov će nakon toga održati zajedničku konferenciju za novinare s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Da bi se ubrzala integracija Makedonije u NATO odlučeno je da Pristupni protokol potpišu stalni ambasadori zemalja članica pri toj alijansi u Briselu, umjesto, kako je do sada bilo pravilo, ministri vanjskih poslova.

- Advertisement -

Prespanskim dogovorom je predviđeno da to prvo uradi Grčka, što je najavljeno za 8. februar. Sedam dana nakon što Grčka ratifikuje Protokol, Makedonija će formalno promijeniti ime u Sjeverna Makedonija.

Uobičajeno ja da proces za pridstupanje u NATO traje oko 18 mjeseci, ali prema posljednjim najavama iz sjedišta te alijanse, koje su prenijeli makedonski mediji, Sjeverna Makedonija može da očekuje punopravno članstvo u junu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA