11.6 C
Sarajevo
05.10.2024

Marković: Crna Gora je ispoštovala sve preporuke Venecijanske komisije

Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je da je Vlada te zemlje otvorena za razgovor sa svim vjerskim zajednicama, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji povodom predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU), Marković je kazao da je Crna Gora prilikom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ispoštovala sve preporuke Venecijanske komisije.

“Vlada ostaje otvorena za razgovor sa svim vjerskim zajednicama. Otvoreni smo za razgovore sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o zaključenju temeljnog ugovora, kad god za to pokažu spremnost“, kazao je Marković.

- OGLAS -

On je istakao i da je, nakon usvajanja Zakona, Crna Gora odoljela neprimjerenoj i agresivnoj medijskoj kampanji čiji je cilj bio destabilizacija države. Naveo je i da je Crna Gora predvodinik procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), iako je sa, kako je kazao, relativno mladom administracijom.

“Crna Gora svoje napore i kapacitete usmjerava ka dosljednom ispunjavanju obaveza, bez uzmicanja pred izazovima. Crna Gora nije u istoj poziciji kao zemlje koje nijesu počele proces pregovora i zato nove mjere ne bi trebalo da se na nju primjenjuju retroaktivno“, rekao je Marković.

- Advertisement -

On je kazao i da očekuje da Sjeverna Makedonija uskoro dobije datum početka pregovora što bi, kako tvrdi, pozitivno uticalo na region.

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić kazao je da će se Hrvatska boriti za svoje susjede i njihovu perspektivu članstva u EU-u. On je istakao da Crna Gora mora postati prva sljedeća članica Unije.

“Hrvatska svoje članstvo ne želi koristiti samo za sebe, nego i za svoje susjedstvo. Nastavićemo da pomažemo sve države u okruženju”, rekao je Grubišić.

Hrvatska predsjedava Savjetom EU-a od 1. januara do 30. juna ove godine.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA