13.8 C
Sarajevo
05.10.2024

Marković: Otpor zakonu postao obračun sa državom, MCP želi da je van pravnog sistema

Težak period od dvadesetak dana nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti nije bio samo otpor tom zakonu, već je prerastao u klasičan obračun sa državom Crnom Gorom, njenim institucijama i suverenim pravom da odlučuje o unutrašnjim pitanjima, ocijenio je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je, gostujući u jutarnjem programu TVCG, kazao da smo svjedoci “neviđene propagande” čiji su akteri, kako je ocijenio, unutar zemlje i “najdrastičnije i najbrutalnije” iz susjedne Srbije.

Premijer je posebno istakao atak na državne simbole i ambasadu Crne Gore u Beogradu.

- OGLAS -

“Imali smo neviđenu agresiju na Crnu Goru i njene institucije”, kazao je Marković.

On je ocijenio da Mitropolija crnogorsko-primorska želi da bude van pravnog sistema, te da joj stoga ne odgovara usvajanje zakona i istakao da zakon ne stavlja u prvi plan bilo koju vjersku zajednicu, već da su sve ravnopravne.

- Advertisement -

Marković je kazao da pored otvorene propagande iz Srbije, prisutna i “skrivena kampanja” sveštenstva, u kojoj se, kako je naveo, prijetilo crnogorskim pravoslavnim vjernicima da ne podržavaju zakon i ne stoje iza vlasti koja ga je predložila, jer će njihove porodice “biti proklete i izopštene iz crkve”.

Predsjednik Vlade je rekao da su neutemeljeni prigovori da nije bilo prilike da se javnost upozna sa zakonom, te da je samo po osnovu ovog zakona imao najmanje pet ili šest razgovora direktno sa mitropolitom Amfilohijem i njegovim sveštenstvom.

On je poručio da crkve i vjerski objekti ostaju vjernicima, te da je svaka spekulacija neodgovorna.

“Nema utemeljenja da će vjerski objekti koristiti u bilo koje svrhe osim vjerske i da će u njih dolaziti bilo ko osim vjernici koji u njih dolaze”, rekao je Marković, ali istakao i da vjerski objekti imaju i kulturnu i istorijsku vrijednost

“Oni su kulturna baština Crne Gore i moraju biti posebno štićeni, a nadzor nad održavanjem i unapređenjem objekata mora biti jasan i zakonit i ne može biti improvizacija”, poručio je premijer.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA