22.7 C
Sarajevo
02.10.2024

Narandžasti alarm zbog nepovoljnih vremenskih prilika u Hrvatskoj

Narandžasto upozorenje zbog nepovoljnih vremenskih prilika izdato je za nekoliko regija u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ) saopćio je kako je narandžasto upozorenje zbog obilnijih padavina i jačih udara vjetra izdato za područja karlovačke, gospićke i riječke regije te Velebitskog kanala.

Količine padavina bi mjestimično mogle iznositi i do 80 milimetara, a u gospićkoj regiji na snazi je i žuto upozorenje zbog snijega. Očekuje se da bi visina snježnog pokrivača mogla iznositi između 15 i 30 centimetara.

- OGLAS -

Kada je riječ o Velebitskom kanalu, meteorolozi su upozorili na jak jugo, a poslijepodne vrlo jaku buru. Najjači udari vjetra mogli bi iznositi između 35-55 čvorova (65-100 kilometara na sat).

”Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova”, navodi se u upozorenju.

- Advertisement -

Dodaje se kako je vjerovatno da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA