10 C
Sarajevo
06.10.2024

Pahor: Presuda suda EU za Sloveniju ništa ne mijenja

Povodom današnje presude suda EU da nije nadležan za slovenačku tužbu protiv Hrvatske, predsjednik Slovenije Borut Pahor ocijenio je da ona za Sloveniju ništa ne mijenja.

“Pitanje granice s Hrvatskom je riješeno, ali susedna i prijateljska država još nije spremna da poštuje prihvaćene obveze”, rekao je Pahor u svom govoru diplomatima akreditovanim u Ljubljani.

On je dodao da se u tom smislu ništa nije promijenilo današnjom odlukom suda u Luksemburgu, prenijela je Hina.

- OGLAS -

“Štaviše, tom odlukom suda se obje države pozivaju da arbitražnu presudu i implementiraju”, kazao je Pahor.

Pahor je izjavio da je uvjeren da će i Hrvatska prije ili kasnije prihvatiti svoju obvezu, te da se raduje budućem susretu sa novoizabranim hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

- Advertisement -

“Njegovim izjavama o želji da se odnosi sa Slovenijom poboljšaju dajem veliki značaj”, rekao je slovenački predsjednik.

Tumačenje da je odlukom o nenadležnosti sud EU, kao i prethodno Evropska komisija, propustio da upozori Hrvatsku na navodno kršenje vladavine prava, ali da Slovenija može biti zadovoljna jer je “postigla cilj” jer se u obrazloženju presude spominje da je arbitražna presuda važeća i da bi je obje strane sporazumno trebale primijeniti, dao je ranije u izjavi novinarima i ministar spoljnih poslova Miro Cerar.

On tvrdi da nikako nije riječ o pobjedi hrvatskih argumenata, kako je to protumačio hrvatski premijer Andrej Plenković

Slovenački mediji danas su, međutim, odluku evropskog suda o nenadležnosti za tužbu protiv Hrvatske većinom ocijenili kao “hladan tuš” za Sloveniju, a sličnog je stajališta je i opozicije i pravnih stručnjaka.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA