22.7 C
Sarajevo
02.10.2024

Pahor: Slovenija je sklona širenju EU na sve države Zapadnog Balkana, BiH je tu ključna

Slovenija je jako sklona širenju Evropske unije (EU), na sve države Zapadnog Balkana, a posebno Bosnu i Hercegovinu, poručio je danas u Ljubljani predsjednik Slovenije Borut Pahor, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik nalaze se u zvaničnoj posjeti Sloveniji, a nakon sastanka s njima, slovenski predsjednik je kazao da su pohvalili političke odnose i radovali se brojci koja pokazuje odličnu privrednu saradnju dvije zemlje, koja iznosi milijardu i 400 miliona eura robne razmjene.

“U BiH, koja je treća destinacija za investicije slovenskih firmi u inostranstvu, imamo preko 100 preduzeća, koja zapošljavaju 15.000 radnika, što znači da mi Slovenci imamo povjerenje u budućnost BiH. Tamo žive tri naroda. BiH je naša bliska i prijateljska država. I željeli bismo da se ti odnosi i dalje poboljšavaju. Gotovo 1.000 đaka i studenata iz BiH dobija stipendije u Sloveniji. Nudimo pomoć u razvoju”, rekao je Pahor. 

- OGLAS -

Dotakao se i euroatlantksih integracija navodeći da je BiH ključna zemlja.

“Ako će Evropa zbog svojih unutrašnjih problema kasniti u širenju, onda će taj teritorij zakasniti, ne samo da se očuva mir, nego i da napreduje što je želja i EU i država u regiji. Bosna i Hercegovina je ovdje ključna”, izjavio je Pahor danas nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH. 

- Advertisement -

Rekao je i da će učiniti sve što je u njihovoj moći da bi očuvali mir na ovim prostorima i osigurali razvoj na ovim prostorima. Dotakao se i procesa Brdo Brijunu, koji je, kako je kazao, odigrao važnu tranzicijsku ulogu, od prije deset godina. Pahor je rekao da je proširenje na područje Zapadnog Balkana i BiH geopolitičko pitanje. 

“BiH je ovdje ključna. Neko će reći Makedonija, koja je napravila ogromne promjene da bi došla do odluke o početku pregovora, ispunila sve, i nije dobila zeleno svjetlo za pregovore. Sada u martu je prilika da popravimo tu grešku ako želimo očuvati vjerodostojnost. Moja bi želja bila da evropska politika shvati položaj BiH”, pojasnio je Pahor. 

Govoreno je i o deviznim štedišama.

“Slovenija je implementirala presudu u predmetu Ališić. U fondu za sukcesiju nekadašnjim štedišama glavne podružnice Sarajeva isplaćeno je 135 miliona eura sredstava, zajedno sa onim iz Hrvatske oko 300 miliona. Slovenija je napravila domaći zadatak”, rekao je Pahor. 

Komentarisao je i odlagalište nuklearnog otpada naveo je da se Slovenija i Hrvatska još dogovaraju. 

“Slovenija nudi lokaciju na području Krškog, a Hrvatska razmišlja o drugim rješenjima za svoj dio otpada. Jedno rješenje bi bila Trgovska gora na granici sa BiH”, dodao je Pahor.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik nalaze se u zvaničnoj posjeti Sloveniji.

Ceremonija svečanog dočeka s vojnim počastima upriličena je ranije danas na Kongresnom trgu u Ljubljani gdje ih je dočekao predsjednik Slovenije Borut Pahor. Nakon svečanog dočeka, održan je sastanak članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Republike Slovenije u Predsjedničkoj palati.

Planom dvodnevne posjete planiran je i sastanak s predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije Dejanom Židanom.

Članovi Predsjedništva BiH u poslijepodnevnim satima posjetit će Međunarodni fond za razminiranje i pomoć žrtvama mina i razgledati izložbu fotografija “Deset godina rada ITF-a u BiH na polju deminiranja”.

Drugog dana posjete na Novoj univerzi planirano je predavanja članova Predsjedništva BiH, Pahora i članova akademske zajednice o temi “Pogledi/stajališta na ustavnopravna pitanja BiH”.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA