13 C
Sarajevo
05.10.2024

Petokraka nad Rijekom podijelila Hrvatsku

U sklopu programa “Rijeka – evropska prijestonica kulture”, na Riječki neboder biće postavljen “Spomenik crvenoj Rijeci – samoodbrambeni spomenik” autora Nemanje Cvijanovića, što je izazvalo bijes hrvatske desnice.

Riječ je o skulpturi-objektu od armiranog betona i željezne konstrukcije u obliku velike, odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake.

“Staklo razbijeno u 2.800 krhotina uronjenih u lice petokrake preduhitiće očekivani vandalizam u kojem petokraka potencijalno stradava, istovremeno ukazujući na objekt koji trpi i mogućnost spomenika da se sam brani od opasnosti uništenja ili zaborava”, stoji u programskim materijalima koje prenosi portal “Riječanin”.

- OGLAS -

I datum postavljanja je simboličan – skulptura će na neboder biti postavljena 3. maja, na godišnjicu oslobođenja Rijeke. To je datum prema kojem je nazvano i riječko brodogradilište.

Autor spomenika Nemanja Cvijanović ističe da “2.800 krhotina stakla može da podsjeća i na 2.800 poginulih boraca u bici za Rijeku, iako je primarna simbolika spomenika izražena upravo kroz paradoks odbačenog, ali još opasnog antifašističkog, revolucionarnog nasljeđa”.

- Advertisement -

Predviđeno je da petokraka na vrhu nebodera ostane do 31. decembra.

Desni portali i mnogobrojni političari desnog političkog spektra traže od Vlade Hrvatske da spriječi postavljanje petokrake, pozivajući se na stavove Evropskog parlamenta, koji je izjednačio komunističke i fašističke simbole, označivši ih kao “totalitarne”.

Mediji su prenijeli i stavove iz Rijeke, ali i iz nekih krugova vlasti u Zagrebu da – ne treba cenzurisati umjetnike. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA