15.5 C
Sarajevo
04.10.2024

Pismo intelektualaca i bivših političara: Beograd pokrovitelj pokušaja destabilizacije Crne Gore

Oko 80 bivših i sadašnjih političara, intelektualaca, članova nevladinih organizacija s prostora bivše SFRJ optužili su Srbiju za pokušaj, kako tvrde, nasilne destabilizacije Crne Gore, javlja Anadolu Agency (AA).

U otvorenom pismu se navodi da je, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, Crnoj Gori ugrožen mir, teritorijalni integritet i ustavni poredak.

“Riječ je o još jednom u nizu pokušaja zvaničnog Beograda da se Crna Gora vrati u državni okvir sa Srbijom i da se na taj način spriječi njena konsolidacija kao samostalne i suverene države. Strateg, pokrovitelj, logističar i naredbodavac poslednjeg pokušaja destabilizacije Crne Gore je zvanični Beograd, odnosno vlasti Srbije, Srpska pravoslavna crkva i najveće opozicione stranke”, kaže se u apelu za osudu ugrožavanja mira u Crnoj Gori i regionu od Beograda.

- OGLAS -

Upozorava se da su mehanizmi destabilizacije Crne Gore jednaki onima osmišljenim devedesetih godina prošlog vijeka. Ističe se i da je cilj takve politike, kako se navodi, zadržavanje Crne Gore pod beogradskim velikodržavnim patronatom.

“Spomenici takve politike zvaničnog Beograda su genocid, etničko čišćenje i masovni ratni i zločini protiv humanosti počinjeni u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu”, navodi se u reagovanju.

- Advertisement -

Ističe se i da je nedopustiva pasivnost evropskih institucija i vlada demokratskih zemalja u, kako se navodi, osudi novog pokušaja destabilizacije Crne Gore. Zato su pozvali sve političke aktere u međunarodnoj zajednici i regionu da nedvosmisleno osude destabilizaciju Crne Gore i regiona koju kreira i podstiče zvanični Beograd.

Apel su, pored ostalih, potpisali Latinka Perović, Stjepan Mesić, Milan Kučan, Budimir Lončar, Bogić Bogićević, Raif Dizdarević, Haris Silajdžić, Azem Vlasi, Veljko Bulajić, Bogdan Tanjević, Šerbo Rastoder, Živko Andrijašević, Sonja

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA