20 C
Sarajevo
02.10.2024

Plenković: Hrvatska u 2020. očekuje rast veći od prosjeka Europske unije

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je u sjedištu Hrvatske narodne banke (HNB) na prvoj konferenciji magazina The Economist: “Svijet u 2020.” koja tematizira prognoze i očekivanja što će se događati u ekonomskom i političkom smislu u sljedećoj godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo je kako će 2020. godina biti važna za Hrvatsku, jer će u prvoj polovici godine po prvi put predsjedati Vijećem Europske unije, ocijenivši to prilikom da Hrvatska pomogne u razrješenju postojećih problema Unije, ali i da se zacrta put za sljedeće desetljeće, posebno kada je riječ o politici proširenja.

“Želimo ostvariti zdravi rast, rast plaća, mirovina, zaposlenosti, ojačati investicijski kreditni rejting, smanjenje javnog duga, pripreme za Schengen i Eurozonu i kvalitetniji život svih naših građana”, poručio je Plenković.

- OGLAS -

Politika fiskalne konsolidacije, strukturnih reformi i privlačenja ulaganja doveli su Hrvatsku na razinu otpornosti, naveo je premijer.

“Procjene rasta na razini Europske unije i Hrvatske govore da ćemo imati bolji rast od prosjeka Europske unije. Mislim da smo sada još sposobniji i učinkovitiji u apsorpciji europskih sredstava, što će biti zamašnjak za investicije i gospodarski rast”, ocijeno je Plenković.

- Advertisement -

Govoreći o svjetskoj razini gospodarskog rasta, Plenković je ustvrdio kako će doći do određenog usporavanja koji će u Europskoj uniji, prema procjenama Europske komisije, iznositi oko tri posto, dok će hrvatski rast biti nešto veći.

Naglasio je kako je ove godine Hrvatska uspjela vratiti kreditni rejting kod dvije od tri svjetske agencije na investicijsku razinu, čime je smanjena cijena zaduživanja za državu, gospodarske subjekte i građane.

Upozorio je i na potrebu reforme zajedničkog europskog sustava azila, kao i na potrebu suzbijanja nezakonitih migracija na istočnomediteranskoj, odnosno zapadnobalkanskoj ruti koja seže do sjeverozapadne Bosne i Hercegovine.

“Rješenje ovog problema je u jasnom, čvrstom, preciznom aranžmanu između Europske unije i Turske”, rekao je Plenković.

Na konferenciji je govorio i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić, a na skupu su sudjelovali brojni veleposlanici te ekonomski stručnjaci iz Hrvatske i svijeta.

Hrvatska i svijet u 2020. godini obilježavaju 70. obljetnicu završetka Drugog svjetskog rata, 75. godišnjicu osnivanja Ujedinjenih naroda (UN) te 30. obljetnicu prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA