26.6 C
Sarajevo
28.09.2024

Plenković se boji simpatizera ustaštva, Thompson može vikati ‘Za dom, spremni’ do mile volje

Novinar i teolog, glavni urednik portala Autograf.hr komentirao je za Vijesti.ba najnovije otkriće Jutarnjeg lista:da je napokon donesena presuda kojom je neki izvođač pjesme ”Bojna Čavoglave” u Makarskoj pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava ”Za dom spremni” na njezinu početku.
 
Pilsel pojašnjava zašto je ova presuda bitna.

Zašto je trebalo ovoliko vremena pa da Sud napokon ovaj slogan proglasi fašističkim?

PILSEL: Istina za volju bilo je ranijih presuda. Nije ovo prvi puta da neki hrvatski sud kažnjava kazivanje slogana ”Za dom, spremni” premda se sada vrlo jasno u presudi protiv jednog lokalnog pjevača u Makarskoj kaže da ”činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela” (pjesma ”Bojna Čavoglave” Marka Perkovića zvanog Thompsona počinje s ustaškim pokličem, op. D.P.), stoji u presudi, ”ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi članka 39. Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti”“, kaže Pilsel.

Nadalje, kaže se u presudi, ”opisano ponašanje svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utječe na javni red i mir na način da se ohrabruje druge na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje na spadaju u većinsku etničku ili vjersku skupinu”. Slično je bilo, možda ne tako exsplicitno i u presudi Visokog prekršajnog suda nogometašu i tadašnjem reprezentativcu Joe Šimuniću.

- OGLAS -

Možete li nas na to podsjetiti?

PILSEL: Bivši nogometni reprezentativac Josip Šimunić prekršio je zakon. Šimunić je kažnjen jer je 19. studenog 2013., nakon nogometne utakmice Hrvatske i Islanda, s mikrofonom u ruci na nogometnom travnjaku pred punim tribinama maksimirskog stadiona uzvikivao prema gledateljima ”Za dom”, na što mu je publika uzvraćala ”Spremni”. Zbog toga je izletio iz reprezentacije i nije igrao na prvenstvu u Brazilu 2014. Nakon toga, Visoki prekršajni sud RH u pravomoćnoj presudi donesenoj 2016. je novčanu kaznu od 5000 kuna, koju mu je izrekao prvostupanjski Prekršajni sud u Zagrebu, povećao na 25.000 kuna. 

- Advertisement -

Visoki prekršajni sud u presudi Šimuniću istaknuo je da je uzvik ”Za dom – spremni” korišten kao službeni pozdrav ustaškog pokreta i totalitarnog režima NDH, da taj pozdrav simbolizira mržnju prema ljudima drukčije vjerske i etničke pripadnosti, predstavlja manifestaciju rasističke ideologije i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti. Ustavni sud Šimunićevu je tužbu protiv ovakve presude odbio. Dakle, Ustavni sud RH je ”potvrdio” presudu Šimuniću. Povrh svega, Šimunić je izgubio parnicu protiv Hrvatske i u Strassbourgu.

Šta možemo očekivati u budućnosti, da li je moguće očekivati da na nekom sljedećem koncertu policija uhapsi Thompsona zbog ovog ustaškog povika?

PILSEL: Ne znam. Ovo je sada presedan i policija bi trebala postupati prema rečenoj zabrani Visokog prekršajnog suda. Naime, ovo je prvi puta da se pravomoćno kažnjava ustaški ”Za dom, spremni” izrečenog kao dio pjesme. Pitate me za Thompsona? Ne znam, zaista. Ovo sa Thompsonom već postaje karikaturalno jer policija i drugi sudovi ignoriraju činjenicu da kod svakog koncerta on ponavlja rečeni ustaški poklič. Tako je bilo i na nedavnom koncertu u povodu ”Oluje” 4.8. na Rivi u Splitu. Policija nije samo pasivno gledala to skandiranje već i nije intervenirala, a ranije je, kada je prolazila pored štandova na kojima su se prodavali rekviziti s ustaškom ikonografijom. Naime, u slučaju Marka Perkovića Thompsona i njegova pozdrava ”Za dom, spremni”, policija igra neobičnu ulogu – najnoviju odluku da neće prekršajno prijaviti toga pjevača (nakon slučaja iz Splita) temelji na ranijoj presudi slunjskog prekršajnog suda koja je postala pravomoćna upravo zato što se na nju ta ista policija nije žalila. 

Zanimljivo je također da se policija uopće poziva na presudu prvostupanjskog prekršajnog suda, iako je Ustavni sud odbacujući ustavnu tužbu Josipa Šimunića naglasio da se nitko ne može pozivati na prvostupanjske sudske odluke kao na stabilnu i ujednačenu sudsku praksu ako one nisu verificirane pred Visokim prekršajnim sudom. 

Riječ je o igri HDZ-ovskih političara. Kao što nisu pisnuli sada kada je Kolinda Grabar-Kitarović lansirala kandidaturu u neoustaškom Hrvatsklom tjedniku, tako i neće goniti Thompsona, jer kalkuliraju i s glasovima iz desnog bazena, a po gotovo jer će Thompson pjevati za Kolindu, a protiv Miroslava Škore kojem istodobno načelnici iz HDZ-a masovno sada otkazuju koncerte. To je vrlo prljava politika HDZ-a na koju je većina ljudi u Hrvatskoj oguglala. Hrvati se ponašaju kao ovce.

Koliko ovo može utjecati na stanje svijesti kod mladih u HR, da li možemo očekivati da dođe do odricanja od ovog slogana ili da iz protesta prema sudskoj odluci dobijemo veći broj simpatizere ustaškog pokreta?

PILSEL:
 Uopće nisam optimističan po tom pitanju. Ako MUP ignorira stav Ustavnog suda i njižih, dakle drugih sudova, što očekivati od pijane mlađarije? Istina je slijedeća, u ratu je, 1992. Franjo Tuđman, bez obzira što je to radio jer je kalkulirao da ne dobije osude izvan Hrvatske, ušutkao je i razoružao je neoustaške formacije HOS-a. A sada HDZ Andreja Plenkovića puni gaće kada se bivši zapovjednik HOS-a Marko Skejo sa svojim ”ustašama” pojavi u Kninu na samoj proslavi ”Oluje” u majcama sa ”Za dom spremni” i sa ustaškim znakom ”U”. 

Plenković je kukavica. Premijer Ivo Sanader je, da vas i na to podsjetim, te stvari riješio za 15 minuta, poslao je bager u Slunj, srušio spomenik ustaškom vojnom zločinačkom vođi Juri Francetiću i svi su tada u HDZ-u morali biti kuš. Znate i da je Plenković punih godinu dana tolerirao ploču HOS-a sa ”Za dom, spremni” u mjestu Jasenovac. Ponavljam: kukavica je. Osoba bez integriteta i bez kredibiliteta.

Vijesti.ba

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA