11.6 C
Sarajevo
05.10.2024

Plenković u EP: Preurediti i garantovati proširenje, Zapadni Balkan ne ide u SAD, Kinu, Rusiju

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u Evropskom parlamentu danas istakao da Evropska unija mora ozbiljno preurediti politiku prijema u članstvo, ali takođe zemljama Zapadnog Balkana garantovati otvaranje vrata Unije kad svi uslovi budu ispunjeni.

Jer, rekao je Plenković u raspravi o programu hrvatskog predsjedavanja Uniji, “ako mi vodimo politiku koja ih navodi na zaključak da će vječito ostati u čekaonici, te zemlje će okrenuti leđa našim ciljevima i snaga i brzina njihovih reformi će se izgubiti”. 

Odgovarajući na opaske nekih poslanika da je to “zalijetanje” jer u nekim zemljama regiona ima ogromnih problema, Plenković je naglasio da tu nema nikakvog “trčanja ispred rude” budući da su zapadnobalkanske zemlje evropske zemlje okružene članicama EU.

- OGLAS -

“Te zemlje se neće integrisati u Kinu, SAD ili Rusiju, jedina mogućnost integracije za njih je ulazak u Evropsku uniju i zato moramo proširivanje ozbiljno urediti”, predočio je hrvatski premijer.

Plenković je to rekao reagujući na izlaganje šefova poslaničkih grupa u EP, koji su mahom podržali nove podsticaje za otvaranje vrata Unije regionu.

- Advertisement -

Hrvatski premijer se takođe osvrnuo i na mišljenje da je neodrživo da Albanija i Sjeverna Makedonija dobiju datum početak pregovora, kako je rečeno, zbog raširene korupcije i islamskog uticaja Saudijske Arabije i Turske u tim zemljama.

Otvoriti pregovore, po njegovim riječima, ne znači da će do ulaska u članstvo doći sjutradan, već je to dug, strog proces i promjena pristupne metodologije za te zemlje znači da ćemo na samitu (EU-Zapadni Balkan u maju) u Zagrebu imati povoljne uslove da usvojimo valjanu deklaraciju koja će utrti put za iduće godine.

Čelnik Evropske narodne stranke, grupacije partija desno od centra, Martin Veber, je u raspravi naglasio da Zapadni Balkan mora imati perspektivu ulaska u članstvo EU, uz ocjenu da je bila “kratkovida” odluka vođa Unije u oktobru da to zaustave.

U raspravi je zatraženo da EU promijeni stav o blokadi proširenja i da na samitu u Zagrebu pošalje pozitivan signal partnerima na Zapadnom Balkanu.

Poslanici EP su takođe izrekli dosta kritika na račun grubog postupka hrvatske policije prema ilegalnim imigrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom, a Plenković je objasnio da “Hrvatska neće dopustiti da bude država koja će biti neformalno žarište”.

On je dodao da se Hrvatska nije kao druge države odlučila za izgradnju barikada i bodljikave žice, nego da se “hrvatska, evropska i buduća granica Šengena” štiti sa 6.500 policajaca.

Hrvatski premijer je naveo da je rješenje za problem ilegalne imigracije zaštita spoljne granice EU, posebno između Grčke i Turske, kojom ide istočno-mediteranska i zapadnobalkanska ruta imigranata.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA