10.5 C
Sarajevo
06.10.2024

Plenković: Želimo se prisjetiti i 117 hrvatskih pravednika koji su pomogli spasiti Židove

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta predstavnici državnog vrha položili su zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske na Židovskom groblju ispred skulpture Mojsije na Gradskom groblju Mirogoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Vladimir Lončarević položili su zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske na Židovskom groblju ispred skulpture Mojsije na Gradskom groblju Mirogoj.

Premijer Andrej Plenković poručio je nakon polaganja vijenca kako je danas odana počast „milijunima žrtava najvećeg zločina u povijesti čovječanstva”.

- OGLAS -

„Želimo se prisjetiti i 117 hrvatskih pravednika koji su pomogli spasiti Židove u najtežim trenucima u to vrijeme. Također, želimo da se opomena na ovako velik zločin uvijek ureže svima u sjećanje, da se takvi zločini nikada ne ponove. Danas moramo raditi ne samo na kulturi sjećanja, nego i na zaštiti ljudskih prava i toleranciji u društvu”, poručio je premijer Plenković.

Premijer je naglasio kako njegova Vlada radi na sprečavanju bilo kakvih pojava ustaštva u modernom hrvatskom društvu i u Hrvatskoj koja je ukorijenjena u moderni sustav vrijednosti, poručio je.

- Advertisement -

Hrvatska se pridružuje svim međunarodnim aktivnostima međunarodne zajednice tim povodom, naglasio je Plenković istaknuvši da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala na komemoraciji u Izraelu.

Hrvatski premijer predvodit će izaslanstvo Vlade koje će u ponedjeljak sudjelovati na komemoraciji povodom 75. obljetnice oslobađanja logora Auschwitz.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković kazao je na Gradskom groblju Mirogoj kako je Holokaust bio jedna od najmračnijih epizoda u povijesti čovječanstva.

„Bilo je to vrijeme kada je ljudski um dotakao dno, kada je zlo vodilo ljude u činjenje takvih strašnih zločina i kada su ubijeni i progonjeni milijuni ljudi samo zato što su pripadali određenom narodu ili skupini”, kazao je Jadroković.

Naglasio je da je Europa u vrijeme Drugog svjetskog rata bila „grotlo zla i zločina” te kako je danas potrebno podsjetiti mlađe generacije na ono što se dogodilo.

Poručio je kako je cilj prisjetiti se i zločina počinjenih u Jasenovcu u vrijeme NDH te kako je Hrvatska u povijesti bila žrtva i lijevih i desnih totalitarnih režima.

Na početku plenarne sjednice predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković obratio se zastupnicama, a nakon toga minutom šutnje odana je počast svim žrtvama holokausta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA