10.5 C
Sarajevo
06.10.2024

Predsjednik Europskog vijeća: Budućnost Tirane i Skoplja okrenuta prema EU

“Budućnost ovog područja, njegova sudbina okrenuta je Europi”, istaknuo je Michel u Tirani nakon razgovora s premijerom Edijem Ramom, pozivajući na nastavak dijaloga..

Europska komisija treba idućih tjedana iznijeti svoj prijedlog reforme procesa proširenja koju traži francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je u oktobru  2019. s još nekim zemljama blokirao odluku o početku pregovora s Tiranom i Skopljem.

Charles Michel nakon Tirane posjetio je i Skoplje gdje je razgovarao s privremenim premijerom Oliverom Spasovskim koji vodi tehničku vladu do izbora 12. aprila .

- OGLAS -

Njegov prethodnik Zoran Zaev podnio je ostavku, nakon što nije uspio kapitalizirati svoj politički uspjeh, činjenicu da je postigao dogovor s Grčkom u vezi s imenom svoje zemlje.

Spasovski je izrazio nadu da će Sjeverna Makedonija datum za početak pregovora dobiti brzo nakon usvajanja nove metodologije proširenja.

- Advertisement -

Michel će 16. veljače organizirati sastanak sa svim čelnicima zapadnog Balkana, dan uoči donatorske konferencije za obnovu Albanije teško stradale u potresu krajem studenog.

Hrvatska, predsjedatelj Vijećem EU-a, 6. i 7. maja organizira u Zagrebu sastanak na vrhu EU-a i šest zapadnobalkanskih zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija).

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA