20 C
Sarajevo
27.09.2024

Ruski helikopteri spremni za transport u Srbiju

Novi jurišni helikopteri Mi-35M, koje Srbija nabavlja od Rusije, svježe su ofarbani i dobili su nove oznake u avijacionom zavodu „Rostvertol“ u Rostovu na Donu. Na repu letjelice postavljena je i zastava Srbije, što faktički znači da su helikopteri u završnoj fazi, ekskluzivno saznaje Sputnjik.

 

Srbija je od Rusije kupila četiri nova helikoptera Mi-35 i tri H-145M, koji će biti dopremljeni u Srbiju do kraja ove ili početkom iduće godine.

Moćna ruska letjelica Mi-35 pokazala je svoju ubojitost u preko 30 ratova, od Avganistana do Sirije, i važi za jedan od najboljih borbenih helikoptera na svijetu. Naoružana je ubojitim oružjem, a zaštićena je oklopom koji čuva pilota i vitalne dijelove letjelice od paljbe sa zemlje, zbog čega je nazvana „letećom tvrđavom“ i „letećim tenkom“. Pored toga, Mi-35 je jedinstven, jer može da služi i kao borbeni, ali i kao transportni helikopter.

- OGLAS -

Nove boje na nebu

„Bilo je predviđeno da isporuka bude ili krajem 2019. ili početkom 2020. godine, ali mislim da prvi datum danas izgleda vrlo realno. Naši helikopteri proizvode se u fabrici „Rostvertol“ u Rostovu na Donu. Govorimo o jednom od najznačajnijih vazduhoplovnih zavoda u Ruskoj Federaciji, koji je ovog meseca proslavio 80 godina postojanja i koji je nedavno zaključio vrlo krupne ugovore i sa stranim partnerima i sa ruskim Ministarstvom odbrane, koje je naručilo čak 98 helikoptera Mi-28NM. Kompletiranje četiri helikoptera Mi-35M za Vojsku Srbije teče po planu u šta su se mogli uveriti i naši stručnjaci koji su posetili fabriku. Naši helikopteri su već dobili oznake RV i PVO i nose evidencijske brojeve 35101, 35102, 35103 i 35104. Mislim da će biti iznenađenje šema u koju su obojeni, oni neće imati našu sada već standardnu trobojnu kamuflažnu šemu, kakvu imaju helikopteri N-145M i Mi-17V5, već su se naši stručnjaci opredelili za ruski predlog, koji, po proceni stručnjaka, garantuje manju uočljivost helikoptera u vazduhu“, kaže za Sputnjik vojni ekspert i stručnjak za rusku avijaciju Svetozar Jokanović.

Jokanović ističe da je najvažnije da pripreme vazduhoplovstva za prijem tih helikoptera teku po planu.

- Advertisement -

„Deo letačkog i tehničkog sastava 714. protivoklopne helikopterske eskadrile ’Senke‘ već se nalazi na obuci u Rusiji“, dodaje on.

„Ohrabruju najave da se neće stati sa nabavkama za Vojsku Srbije, jer su posledice višedecenijskog neulaganja u sistem odbrane velike i neće biti lako to nadoknaditi. Mi sada imamo veći problem sa manjkom letačkog i tehničkog kadra, ali očekujem da će nova tehnika privući nove ljude i da će dodatno afirmisati vojni poziv. Što se tiče borbenih helikoptera procena naše vojske je da nam je potrebno osam takvih helikoptera, a optimalan broj bi bio 12 do 14, da bismo kompletirali jednu eskadrilu. Do tada će ’Senke‘ iz Kraljeva paralelno koristiti nove Mi-35M i protivoklopne helikoptere domaće proizvodnje ’Gama‘“, navodi Jokanović.

Šta će od sada moći srpski piloti

Ekspert je precizirao da Srbija dobija potpuno nove Mi-35M, kakve „Rostvertol“ serijski proizvodi od 2005. godine.

„Dakle, ne radi se o repariranim, modernizovanim helikopterima, već o onome što je trenutno aktuelna varijanta“, objašnjava Jokanović.

„Po opremi se naš helikopter bitno ne razlikuje od Mi-35M, kakve je pre dve godine dobio značajno bogatiji Kazahstan. Slične helikoptere kupili su i Irak, Nigerija, Pakistan, Uzbekistan… Naš helikopter se ne razlikuje ni od bazne varijante, kakvu je naručivalo rusko Ministarstvo odbrane, što dovoljno govori i o kvalitetu političkih odnosa dve zemlje. Konkretnije, nabavkom ovih helikoptera ćemo omogućiti našim pilotima da uspešno izvršavaju borbene zadatke u prostim i srednje složenim meteorološkim uslovima, da se prikradu protivniku leteći danju na nekih 10 do 20 metara visine, ili noću na minimalno 50 metara, što je neophodno da bi ostali neprimećeni i da bi postigli faktor iznenađenja i da, pored nevođenog naoružanja, koriste i takozvano pametno naoružanje, koje će omogućiti dejstvo po cilju sa bezbedne distance“, kaže ekspert.

Ruski helikopter Mi-35 oblijeće aviobazu “Hmejmim” u Siriji

Na pitanje može li se poželiti više od toga, Jokanović odgovara da, za sada, treba da budemo zadovoljni dogovorenim.

„Uvek može i više i bolje, ali je budžet, ipak, ograničen, pa se i ovog puta nije ugovaralo po sistemu ’odmah i sve‘. Kupljen je osnovni paket naoružanja, koji će biti dopunjen naoružanjem domaće proizvodnje. To znači da neke dodatne opcije, koje je nudio prodavac, za sada nismo ugovorili, a nadam se da hoćemo u nekoj narednoj fazi. Naime, ovaj helikopter može služiti za borbu protiv drugih helikoptera, bespilotnih letelica i drugih sporijih niskoletećih ciljeva. Takvu ulogu mu predviđaju i stručnjaci iz naše vojske, ali, za sada, naš Mi-35M nije adekvatno naoružan za izvršavanje i tih zadataka“, kaže Jokanović.

Interesovanje srpskih stručnjaka za sistem „Igla-S“

„Mogućnost naoružavanja helikoptera raketama vazduh-vazduh ’Igla-S‘ predviđena je samo kao opcija – ona ne ulazi u osnovni, obavezni paket naoružanja“, dodaje Jokanović.

„Na poligonskim ispitivanjima utvrđeno je da su helikopteri naoružani raketama ’Igla‘ bili i preko osam puta efikasniji u odnosu na helikoptere naoružane starim sistemom ’Strela 2M‘, kakve nose naši helikopteri ’Gama‘. Ohrabruju vesti da su se naši stručnjaci interesovali i za kopnenu varijantu raketa ’Igla-S‘ i nadam se da će se, bez obzira na nedavnu nabavku raketa ’Mistral‘, i ovaj sistem naći u naoružanju RV i PVO. Siguran sam da smo izvukli neke pouke iz istorije, kada smo zbog kašnjenja u nabavkama sličnih sistema bili prinuđeni da ih nabavljamo pod sankcijama, kada je to bilo gotovo nemoguće. Ipak, našla se i tada jedna prijateljska zemlja koja nam je isporučila raketni sistem ’Igla-1‘“, zaključio je Jokanović.

Avijacioni zavod „Rostvertol“ ulazi u sastav holdinga „Helikopteri Rusije“. Osnovan je 1939. godine za proizvodnju vojnih i civilnih letjelica, a kasnije je preuređen i postao je prvi u Rusiji proizvođač serijskih helikoptera. Pored Mi-35M, „Rostvertol“ proizvodi i vojni Mi-26 i civilni Mi-26T, kao i najnoviji jurišni helikopter Mi-28N „Noćni lovac“ i njegove modifikacije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA