13.8 C
Sarajevo
06.10.2024

SDP: Maloljetnicama od 16 godina za pobačaj ukinuti suglasnost roditelja, rok povećati s 10 na 12 sedmica od začeća

Hrvatski sabor u srijedu namjerava raspraviti četiri tačke dnevnog reda među kojima je i SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, prema kojemu bi pobačaj u Hrvatskoj bio legalan, besplatan i dostupan.

SDP-ovim zakonskim prijedlogom, o kojem će se zastupnici očitovati poslijepodne, uređuje se pravo žene na samoodređenje i slobodno odlučivanje o rađanju djece, to jest o pobačaju na zahtjev, pravo maloljetnica i osoba s invaliditetom na pobačaj, rok u kojemu je dopušteno obaviti pobačaj i druga pitanja.

Među rješenjima koja SDP predlaže jest i da se razdoblje u kojem bi žena imala pravo na pobačaj na zahtjev poveća s 10 na 12 tjedana od začeća, te da maloljetnice od 16 do 18 godina mogu podnijeti zahtjev za prekid trudnoće bez suglasnosti roditelja.

- OGLAS -

Predlaže se da troškove pobačaja, sterilizacije i kontracepcije u cijelosti snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) te uvođenje obveze rada liječnika bez priziva savjesti u bolnicama i klinikama kako bi usluga bila dostupna i pravodobna u svim ustanovama.

Prije rasprave o SDP-ovu zakonu, a nakon slobodnih iznošenja stajališta klubova zastupnika, održat će se rasprava o prijedlogu strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, koja redefinira i usklađuje energetske ciljeve Hrvatske imajući u vidu reformu okvira energetske politike Europske unije kroz paket “Čista energija za sve Europljane”.

- Advertisement -

Predložena strategija je pomak prema ostvarenju vizije niskougljične energije te osigurava prijelaz na novo razdoblje energetske politike kojom se osigurava pristupačna, sigurna i kvalitetna opskrba energijom, navodi predlagatelj.

U srijedu su na dnevnom redu i polugodišnje informacije Hrvatske narodne banke o financijskom stanju, stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike za drugo polugodište 2018. i za prvo polugodište 2019. godine. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA