12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Skoro pola građana Srbije smatra da je Kosovo izgubljeno

U istraživanju Instituta za evropske poslove, sprovedenom od 8. do 14. marta ove godine u Srbiji, na uzorku od 1.207 ispitanika, građani su odgovarali na pitanja da li je Kosovo izgubljeno, učešće građana u unutrašnjem dijalogu, (ne)priznanje nezavisnosti Kosova, razgraničenje i referendum.

Dvije trećine građana Srbije bilo bi na referendumu protiv priznavanja kosovske nezavisnosti iako većina smatra da je Kosovo izgubljeno i da Srbija nije u mogućnosti da ponovo uspostavi suverenitet na toj teritoriji, prenosi “Blic.rs”.

Da je Kosovo izgubljeno smatra 47 odsto građana, 12 odsto ne zna da se izjasni, a 41 odsto ima suprotno mišljenje.
Među onima koji smatraju da je Kosovo izgubljeno su u većem procentu ispitanici starosti od 30 do 60 godina, sa srednjim i visokim stepenom obrazovanja iz svih regiona – osim iz istočne i južne Srbije. Gotovo polovina smatra da nije ostvarivo da Srbija opet ima punu kontrolu i suverenitet na Kosovu i to češće navode žene, stariji od 30 godina, ispitanici najmanje srednjeg stepena obrazovanja i stanovnici regiona Beograd.

- OGLAS -

Da je to ostvarivo vjeruje 36 odsto, dok 15 odsto ne zna odgovor. U unutrašnjem dijalogu o Kosovu nije učestvovalo 93 odsto ispitanika, četiri odsto ne zna, dok tri odsto ispitanih navodi da su učestvovali i među njima je nešto više muškaraca i ispitanika sa najmanje završenom srednjom školom.

Više od polovine ispitanika, 54 odsto, smatra da sadašnja vlada neće priznati nezavisnost Kosova i to većinom navode stariji od 60 godina, stanovnici regiona zapadna Srbija sa Šumadijom, dok sa porastom nivoa obrazovanja opada broj ispitanika koji smatraju da Vlada neće priznati nezavisnost Kosova.

- Advertisement -

Da će Vlada priznati kosovsku nezavisnost vjeruje 27 odsto ispitanika, dok 19 odsto ne zna odgovor na ovo pitanje.
Nezavisnost Kosova u zamjenu za brže učlanjenje Srbije u EU ne bi podržalo 78 odsto ispitanika, od kojih je više muškaraca, dok sa porastom godina starosti ispitanika ovaj broj raste.

Kosovsku nezavisnost podržalo bi 13 odsto učesnika u istraživanju, a devet odsto njih ne zna.

Pod idejom razgraničenja 29 odsto građana podrazumijeva uspostavljanje granice, pri čemu bi sjever Kosova pripao Srbiji, a Preševska dolina Kosovu, dok 14 odsto smatra da je to uspostavljanje granice u skladu sa trenutno postojećom administrativnom linijom.

Razgraničenje Srbije i Kosova ne podržava 41,8 odsto ispitanika i to su češće muškarci starosti od 30 do 44, kao i stanovnici svih regiona izuzev Vojvodine.

Razgraničenje podržava 24,5 odsto, među kojima je nešto više starijih od 60 godina i ispitanici iz regiona Vojvodine, petina građana navodi da je čula, ali da im nije jasno šta se podrazumijeva pod razgraničenjem.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA