12.7 C
Sarajevo
19.10.2024

Srpski umjetnici pretvaraju Van Goghovu Zvjezdanu noć u svjetlosnu instalaciju

Približavajući se instalaciji, posjetitelji mogu istraživati svaki vrtlog kao da su svjedoci stvarne Zvjezdane noći.

Srpski umjetnici Ivana Jelić i Pavle Petrović predstavili su Van Goghovu slavnu sliku Zvjezdana noć kao LED instalaciju preko Amsterdamskih kanala, kako bi istaknuli problem svjetlosnog zagađenja u urbanim područjima.

Serija od 1.400 akrilnih štapova osvijetljenih malim LED svjetlima koristi se kao imitacija Van Goghovih poteza. Štapovi formiraju uvećanu reprodukciju zvjezdanog neba,naslikanog na ovom poznatom umjetničkom djelu.

- OGLAS -

 

  Image courtesy of Janus van den Eijnden / 

 

- Advertisement -

Transparentnost akrilnih štapova omogućava da se instalacija uklopi u okolinu. Postavljanjem izvora svjetlosti na kraju svakog štapa, iz različitih uglova svjetlo izgleda drugačije.

Približavajući se instalaciji, posjetitelji mogu istraživati svaki vrtlog kao da su svjedoci stvarne Zvjezdane noći. Instalacija je dio holandskog festivala svjetlosti, čija je ovogodišnja tema „sredstvo je poruka“.

Prema riječima umjetnika, utjecaj vještačkog svjetla na okoliš raste od kraja 19. stoljeća, čineći gotovo nemogućim vidjeti zvijezde na nebu, iz urbanih sredina kao što je Amsterdam.

 

Image courtesy of Janus van den Eijnden / 

 

Jelić i Petrović nastojali su dati poznatoj slici novu poruku o pitanju svjetlosnog zagađenja u gradovima te podići svijest o važnosti pravilnog dizajniranja sistema rasvjete. Sponzor instalacije je Van Gogh muzej, a postavka će trajati do 20. januara ove godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA