15.5 C
Sarajevo
27.09.2024

Vlada Kosova upozorava građane da srpski sudovi nisu odustali

Jedan takav nalog Osnovnog suda u Leskovcu dobio je bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova, danas ratni invalid iz Gornje Kline kod Skenderaja (Srbice), Hašim Mecinaj (64).

Njemu je naloženo da se javi Kazneno-popravnom zavodu u Nišu 1. jula 2019. radi, kako je navedeno, izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 13 godina, a na osnovu presude Apelacionog suda u Kragujevcu iz 2013. Ukoliko se ne javi, u nalogu piše da će se sprovesti prinudno.

Iz Apelacionog suda u Kragujevcu potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Mecinaj osuđen za dva dijela terorizma. Ne navodeći detalje iz presude, Sud ističe samo da su djela počinjena “10. jula 1998. u selu Gornja Klina na kontrolno-bezbjednosnom punktu i 15. jula 1998. u ataru istog sela”.

- OGLAS -

Inače, ovaj Sud je, poslije žalbe Višeg javnog tužioca na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora, preinačio presudu Višeg suda u Kraljevu samo u pogledu dužine trajanja kazne. Naime, Hašimu Mecinaju je za dva dijela terorizma, za koja je prvostepenom presudom proglašen krivim, utvrdio kazne zatvora u trajanju od po 10 godina, a zatim ga osudio na jedinstvenu kaznu od 13 godina, navodi se u pisanom odgovoru kragujevačkog suda za RSE.

Sa četiri na 13 godina

- Advertisement -

U porodici Hašima Mecinaja, koji je već bio u srpskim zatvorima od 1998. do 2002. godine, su nam rekli da se Mecinaj nije se osjećao dobro zbog čega nije mogao da razgovara sa nama.

Njegov sin, Egzon u izjavi za RSE kazao je da mu je nalog dostavilo kosovsko Ministarstvo pravde, a preko Osnovnog suda u Mitrovici, ogranak Skenderaj (bivša Srbica).

“To nas je još više zabrinulo. Tata je bio u zatvoru četiri godine, a sada se traži da izdržava još 13 godina. On je jako zabrinut, umoran je i psihički. Radi se i o njegovim godinama. Još je veći problem taj što sada ne može slobodno da se kreće van Kosova. Zabrinuti smo da mogu da ga uhapse. On je ratni invalid. Bio je povređen, i bio je maltretiran u zatvoru. Bio je u nekoliko zatvora u Srbiji, u onim najgorim”, ispričao je Egzon Mecinaj za RSE.

Ministarstvo pravde Kosova, međutim, objašnjava da je Mecinaj samo upozoren na ono šta bi moglo da mu se desi u slučaju da putuje van Kosova. Ovo Ministarstvo je za RSE potvrdilo da im je zahtjev srpskih sudskih organa u slučaju Mecinaja dostavljen putem Kancelarije specijalnog predstavnika EU na Kosovu, shodno briselskom sporazumu o saradnji ministarstava pravde Kosova i Srbije.

“S obzirom da je ovo suđenje bilo u potpunoj suprotnosti sa konvencijama Savjeta Evrope i Ujedinjenih nacija, Ministarstvo pravde je kontaktiralo Osnovni sud u Mitrovici, ogranak u Skenderaju. Oni su se složili da se Mecinaj upozna sa ovim predmetom, kako bi bio upozoren i kako bi mu se objasnilo da se može suočiti sa teškim posljedicama ukoliko napusti teritoriju Kosova, s obzirom da se na osnovu ove presude, isti može uhapsiti i izručiti Srbiji radi izdržavanja zatvorske kazne, gde može biti predmet torture i nehumanog tretiranja”, kažu u Ministarstvu pravde Kosova.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA