11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Vučić: Malo nas je i slabi smo protiv Amerikanaca, Haradinaj: Dovoljan je jedan američki vojnik!

“Krajnje je vrijeme da se pomirimo s tim da je SAD priznao neovisnost Kosova i da je to za njih završena priča”, rekao je Vučić novinarima komentirajući izjavu kosovskog premijera Ramusha Haradinaja o potpori Amerike Kosovu u slučaju sukoba sa srbijanskom vojskom.

Haradinaj je izjavio da se Srbija neće usuditi poslati vojnike na Kosovo i ocijenio kako će, ukoliko se to i dogodi, Amerikanci braniti Kosovo, objavili su danas prištinski mediji na albanskom.

‘Jedan vojnik bit će dovoljan’

- OGLAS -

“Srbija se neće usuditi poslati svoju vojsku na Kosovo. Jedan američki vojnik ovdje bit će dovoljan. Sjedinjene Države bi nas podržale u takvoj situaciji”, kazao je Haradinaj.

Vučić je ocijenio “nerealnim” očekivanja da Srbija može “promijeniti mišljenje Amerike”.

- Advertisement -

“Mi smo stjerani u kut, a onoliko malo koliko nas ima i koliko smo slabi – moramo se sačuvati”, rekao je Vučić naglasivši da su obrana nacionalnih interesa i očuvanje mira “vitalni interesi Srbije”.

Tenzije na vrhuncu

Tenzije između Beograda i Prištine su – uz nedavno jednostrano povećanje kosovskih taksi na robu iz Srbije za 10, a potom i 100 posto – dodatno pojačale službene najave o preustroju Kosovskih snaga sigurnosti (KBS) u vojsku Kosova čiji je početak predviđen za 14. decembar.

Premijerka Srbije Ana Brnabić u srijedu je ocijenila da je “na stolu” i vojna opcija ukoliko kosovska vojska bude namjeravala zauzeti sjever Kosova, a dan kasnije predsjednik Srbije poručio je kako se nada da rata neće biti i u telefonskom razgovoru s glavnim tajnikom NATO Jensom Stoltenbergom dogovorio da budu u stalnom kontaktu i prate “razvoj situacije”.

NATO: Nije vrijeme za formiranje kosovske vojske

Stoltenberg je u srijedu, poslije ministarskog sastanka NATO u Bruxellesu, prenio stajalište Saveza da “nije pravo vrijeme” za formiranje kosovske vojske i da taj proces mora biti sukladan kosovskom ustavu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA