15.5 C
Sarajevo
22.09.2024

Vučić: Važno je postati dio EU, ali važnije je preživjeti i obezbijediti budućnost

“Ništa od toga ne možemo sami, zato su nam potrebni prijatelji”, rekao je Vučić, u autorskom tekstu koji je danas objavio dnevni list Kurir, a u kojem je sumirao utiske sa nedavnih sastanaka u Pekingu i Berlinu, uz ocjenu da se problemi na ovdašnjim prostorima ne mogu riješiti bez Evrope.

On je naveo da “postoje prilike koje ne treba propustiti, i Berlin je, svakako, bio jedna od njih”.

Kako je ukazao, to je “tačka sa koje se određuje da li će nam sljedeće godine prolaziti u gigabajtima, ili u mitovima. Brzo, ili užasno sporo. U razvoju, ili u svađi i podjelama. U razumijevanju, ili zbunjenosti”.

- OGLAS -

“Dio Balkana to, očigledno, nije shvatio. (Denis) Zvizdić, (Ramuš) Haradinaj, (Hašim) Tači, potcijenili su Evropu, Merkelovu i Makrona, na način na koji to nije urađeno još od čuvenog mita u kojem je ona djevojčurak koju otima i siluje Zevs”, napisao je Vučić.

Vučić je, povodom skupa u Berlinu, naveo da su “naše balkanske podjele, zađevice, sitni interesi, narcizam malih razlika, bili, ponovo, važniji dijelu balkanskih političara, nego potreba da nešto, kompromisom, riješimo”.

- Advertisement -

“Za čiji račun, osim skupljanja jeftinih političkih poena, za domaću upotrebu, ili dodvoravanja onim silama u kojima neko prepoznaje Zevsa lično? Ne znam, ali znam da Evropa, poslije svega, neće da se povuče, svjesna da je ovaj prostor, njen prostor, i da je ovaj problem, njen problem”, naglasio je Vučić.

U tekstu je Vučić istakao važnost susreta koje je imao nedavno u Pekingu, sa najvišim kineskim i ruskim predsjednicima, ali i ocijenio da “bez obzira na narastajuću snagu Kine i Rusije, ogromnu snagu Amerike, moramo da razumijemo da bez Nijemaca i Francuza, ali i Italijana i drugih Evropljana, nećemo moći da riješimo nijedan od svojih problema u budućnosti”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA