25.5 C
Sarajevo
27.09.2024

Zastrašujuće: Za samo dva sata u Istri zabilježeno čak 8.000 munja

Veliko nevrijeme, praćeno obilnom kišom, olujnim naletima vjetra i više od osam hiljada munja, zahvatilo je noćas cijelu Istru i Kvarner.

– Približavanje olujnih sistema iz Italije potaknuo je razvoj nove grmljavine na moru sjevernog Jadrana, a zatim i formiranje kompaktne olujne linije. Grmljavinska linija sporo se približavala obali, tako da su nautičari imali nekoliko sati da se sklone na sigurno – naveli su iz Istrameta.

Puhao je prolazno jak vjetar, mjestimično s olujnim udarima, a meteorološke stanice na pulskom području zabilježile su najjače udare vjetra, 86 kilometara na sat.

- OGLAS -

Lokalno je pala i obilna kiša, pa je tako u Umagu i Novigradu palo čak 32 milimetara, porečke stanice zabilježile su do 15 mm, isto koliko i na Motovunštini. U središtu Pule palo je 13 mm dok su se temperature zraka snizile za oko pet stepeni.

Zbog uklanjanja stabala koja su pala na saobraćajnice, vatrogasci su intervenirali u šest navrata.

- Advertisement -

Istrameto navodi kako je ovo samo uvod u promjenu vremena koja stiže danas, a koja će vrhunac imati sredinom nedjelje kada su izgledne lokalno obilne količine kiše i jaka grmljavina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA