8.8 C
Sarajevo
02.10.2024

Zoran Milanović predao potpise za predsjedničku kandidaturu

Bivši hrvatski premijer i potencijalni kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Zoran Milanović predao je u Državno izborno povjerenstvo (DIP) gotovo 80.000 potpisa podrške građana, višestruko od potrebnog za službenu kandidaturu za predsjedničke izbore koji će se održati u decembru ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Zoran Milanović, kandidat Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) i nekoliko stranaka lijevog političkog spektra, u pratnji SDP-ovca i bivšeg ministra pravosuđa Orsata Miljenića i stranačkih aktivista donio je, prvi između potencijalnih kandidata za predsjednika, u DIP kutije s gotovo 80.000 potpisa podrške građana za predsjedničku kandidaturu.

Potrebne potpise Milanović je počeo prikupljati od prošlog petka, kada je prikupljanje potpisa za kandidature službeno započelo. U svega dva dana prikupio je dovoljan broj potpisa na štandovima diljem Hrvatske.

- OGLAS -

Zahvalio se svim volonterima i aktivistima, a posebno Hrvatskoj narodnoj stranci – reformistima koji su za njegovu kandidaturu prikupili gotovo 8.000 potpisa.

Milanović je ispred zgrade DIP-a poručio kako se ne želi osvrtati na brojne ankete koje se provode u Hrvatskoj uoči predsjedničkih izbora, istaknuvši kako je teško napraviti vjerodostojnu anketu.

- Advertisement -

“Kampanja je dobra, jer njome možete doprijeti do velikog broja ljudi za relativno malo novaca”, poručio je Milanović.

U svom obraćanju novinarima većinom se bavio kritiziranjem aktualnih afera HDZ-a, premijera Andreja Plenkovića i aktualne predsjednice te potencijalne kandidatkinje na izborima Kolinde Grabar-Kitarović koja je također izvijestila javnost kako je prikupila više od 10.000 potrebnih potpisa, ali ih još nije predala u DIP.

Aktualni štrajk prosvjetnih radnika Milanović neće koristiti protiv HDZ-a, odnosno njihove kandidatkinje, najavio je, usporedivši ovaj štrajk s prosvjedom hrvatskih branitelja u šatorima ispred Ministarstva branitelja u vrijeme njegove Vlade, istaknuvši kako je taj braniteljski prosvjed bio “patogena društvena pojava”, dok on zahtjeve sindikata školstva koji su u štrajku smatra legitimnim potezom.

“Nisam politička hijena i na tuđoj muci i znoju ne parazitiram”, poručio je Milanović i dodao kako je Vlada trebala pregovarati i udovoljiti sindikatima.

Milanović je rekao kako su njegova politika i stav prema BiH poznati, istaknuvši kako neće mijenjati svoje ponašanje prema BiH koje je pokazao kao hrvatski premijer i predsjednik SDP-a.

“Ova kampanja postaje obični ‘seoski trash’ i to nije dostojno Hrvatske. Hrvatska treba stremiti očuvanju i razvoju zapadnih vrijednosti koje nisu idealne i apsolutne, ali su jedine dobre. Sve drugo je put u tiraniju, Balkan. Uostalom znamo koji je ‘nome du guerre’ ili ratno ime ‘Kraljica Balkana'”, poručio je Milanović.

Uz Zorana Milanovića kojega podžava SDP i stranke lijevog političkog spektra, među potencijalnim kandidatima je i HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, neovisni kandidat Miroslav Škoro, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Mislav Kolakušić i brojni drugi pretendenti na kandidaturu koji tek trebaju predati više od 10.000 potpisa građana u DIP.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj održat će se 22. decembra, a eventualni drugi krug 5. siječnja 2020. godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA